2020. június 7., 16:42

Öt ország diákjai neveztek a XIII. Kaszás Attila Versmondó Fesztiválra

A Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége társszervezőivel együtt, a koronavírus-járvány miatt rendhagyó módon, online valósítja meg a XIII. Kaszás Attila Versmondó Fesztivált a Kárpát-medence magyar alap- és középiskolás diákjai részére. A megmérettetésre 5 ország 57 oktatási intézményéből összesen 127-en jelentkeztek. Az idei szakmai zsűri tagjainak névsoráról is értesültünk.

Galéria
+2 kép a galériában
A komáromi Kaszás Attila-szobor megkoszorúzása a tavalyi fesztiválon
Fotó: Nagy-Miskó Ildikó

Kaszás Attila, a fiatalon elhunyt zsigárdi származású, Komáromban diákoskodott, majd Budapesten sikeres pályát befutott, kiváló színművész 2020 tavaszán lett volna 60 éves.

A személye és munkássága előtt tisztelgő március 21-i emlékgála a világjárvány miatt elmaradt a Komáromi Egressy Béni Városi Művelődési Központban, ám

az emlékének szentelt versmondó fesztiválról nem mondott le a főszervező Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetség (SZMPSZ).

„Bár a viadalt rendhagyó módon, online valósítjuk meg, ám a célja változatlan: bemutatkozási lehetőséget biztosítani a tehetséges versmondó diákoknak, valamint ráirányítani a figyelmet a klasszikus és egyetemes magyar költészetre. A szokatlan formájú verseny 3 kategóriájába 57 oktatási intézményből összesen 127-en neveztek be. Legnagyobb érdeklődés az alapiskolák 1-4. osztályos tanulóinak I. kategóriája iránt mutatkozott, amelybe 62-en regisztráltak. Az alapiskolák 5-9. osztályos tanulói, valamint a nyolcosztályos gimnáziumok 1-4. osztályos tanulói számára létesített II. kategóriába 49-en, míg a középiskolák 1-4. osztályos diákjainak III. kategóriájába 16-an jelentkeztek“ - tájékoztatta portálunkat Fekete Irén, az SZMPSZ országos elnöke.

Azt is elmondta, hogy

a jelentkezők között 94 hazai, 24 vajdasági, 6 magyarországi, 2 erdélyi és 1 svájci (!) magyar fiatal volt.

„Mindnyájan 2-2 videó-felvétellel, vagyis 1-1 tetszés szerinti költeménnyel és 1-1 kötelezően választott verssel, az általuk kitöltött online jelentkezési lapon, május végéig neveztek. Az utóbbi az I. kategória esetében verses mese, illetve annak részlete, a II - III. kategóriában pedig az egyetemes magyar költészet olyan alkotása lehetett, mely a hazáról, a szülőföldről, az összetartozásról szól. A témakör kiválasztása a Trianon-centenárium évében magától adódott, s a felsorolt értékek Kaszás Attila számára is mindig nagyon sokat jelentettek“ - tudtuk meg a továbbiakban.

Elárulta, hogy mivel e hét az SZMPSZ és a felkért zsűritagok számára is a Trianon-centenárium jegyében telt,

a beküldött felvételeket jövő héten juttatják el a kategóriánkénti 3-3 ítésznek, akik között ismét neves hazai és magyarországi színművészek, valamint drámapedagógusok is vannak.

„A versenyzőket a neves magyarországi és hazai színművészekből, valamint drámapedagógusokból álló szakmai zsűri az elődöntőben, a beküldött videók alapján értékeli, s korosztályonként, két héten belül minősítő sávokba (arany, ezüst, bronz) sorolja. Minden pályázónak majd névre szóló emléklapot adunk. A hagyományokhoz híven az aranysávba besorolt versenyzők jutnak tovább a döntőbe, s a 9 tagú bírálóbizottság közösen dönt a fődíj és a különdíjak odaítéléséről. A döntőről nyilvános online sugárzást nem tervezünk. Köztudott, hogy a fődíj az SZMPSZ és a Kaszás Attila Közhasznú Alapítvány által alapított Kaszás Attila-díj. Június végéig szeretnénk eredményt hirdetni, s arról mindenkit személyesen értesítünk. Azt követően a díjakat eljuttatjuk a legsikeresebb versenyzőknek“ - ecsetelte a további részleteket az elnökasszony.

Elsőként portálunknak árulta el, hogy kik az idei szakmai zsűri tagjai.

„A kategóriánkénti besorolásuk nélkül közlöm, hogy a következő szakemberek az aktuális zsűrink tagjai: a magyarországi színművészek közül Kaszás Attila két korábbi kollégája, Pápai Erika és Marton Róbert, valamint Tóth Péter Lóránt „Versvándor“, továbbá 3 Felvidéken élő vagy innen származó színművészünk: Jókai Ági, Szabó Viktor és Lajos András, valamint Dolmány Mária, Körömi Gábor és Hirschberger Szilvia drámapedagógus“.

Galéria
+2 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.