2018. június 5., 08:32

Olvasóközpontú irodalomtanítás - emlékezés Vojtek Sándorra

Legendás tanár nagyon kevés akad. Vojtek Sándor - vagy, ahogy mindnyájan ismertük, Sanyi - kétségkívül az volt. Előre legyártott sablonok nélkül tanított, s a legtöbb pedagógussal ellentétben, nem haragudott a saját gondolatokért, meglátásokért, hanem egyenesen elvárta azokat. Bibliai hasonlattal élve nem halat adott, hanem megtanított halászni.

vojtek-sandor-1.jpg
Galéria
+3 kép a galériában
„E vers is valóság, akár az álmod. Az élet: szív és kés egy szín alatt. Szemeddel az egész tengert halászod, s horoggal mit fogsz? Egynéhány halat“

 Volt tanítványai kivétel nélkül azt emelik ki, hogy tőle tanulták meg szeretni és fontosnak tartani az irodalmat. Talán csak a magolós, életképtelen, gondolkodni nem akaró diákok nem kedvelték a stílusát, nála ugyanis nem a lexikális tudás papagáj-üzemmódban történő visszamondása számított, épp ellenkezőleg: a kreativitás, a saját kútfőből merített problémamegoldó-készség volt a nyerő.

Jól tudta, hogy az irodalom nem csak egyfelől közelíthető meg, a művészet lényege alapvetően a szubjektivitás: mindenkinek mást mond, mást sugall egy szöveg, egy vers, és Sanyi erre volt kíváncsi, nem a papírízű, személytelen elemzésekre. Az irodalom megértése, befogadása egyfajta varázslat, épp ahogy kedvenc költője sorai sugallják:

„Nem szánom én az ostobát,

kinek üres a mennyek boltja:

ki méltó látni a csodát,

az a csodát magában hordja.”

Tanóráinak, előadásainak elmaradhatatlan kellékei voltak a humor és a játékosság. Szülei elmondása szerint már gyerekkorában „külön utakon” járt, mindig máshogy próbálta megoldani a dolgokat, mint az átlagemberek, sosem rutinszerűen, és ez a tulajdonsága végigkísérte tanári pályáján is.

 „A módszere alapvetően arra épült, hogy kérdezett. Nem engedte, hogy a diákok valamiféle kész eredmények mögé bújjanak. Mindenkinek magának kellett fölfedeznie a szövegeket. Egy hasonlattal talán ezt ki tudom fejezni: egy kicsit olyan, mintha fölvinnének valakit autóval, helikopterrel vagy lanovkával a hegycsúcsra és megmutatnák neki, hogy milyen szép a környék. Ő azt mondta, hogy ez nem jó, mert sokkal jobban élvezi az ember a kilátást, sokkal jobban megismeri a hegyet, hogyha szépen fölmászik rá, és jobban a sajátjának érzi, hiszen megdolgozott érte.” – foglalta össze Fenyő D. György, a Magyartanárok Egyesületének elnöke, aki a nemrégiben megjelent Olvasóközpontú irodalomtanítás című kötetbe rendezte Vojtek Sándor páratlan szellemi hagyatékát.

Líra, dráma, epika, témák a Halotti beszédtől a Ruminiig, a mai irodalomtanítás egy különleges keresztmetszetben. A tanulmányok az irodalomoktatás gyakorlatáról szólnak, mindegyik témánál váratlanul sok feldolgozási ötlettel, rengeteg aprólékosan kidolgozott feladattal. Az írások kiindulópontja, hogy olvasni, irodalmat tanulni és tanítani hatalmas közös intellektuális élmény lehet. De rengeteg múlik a tanáron, hogy tényleg az legyen. A szerkesztő megőrizte az anyag sajátosságait, az egyéni nyelvhasználati stílust, elmondása szerint nem kis alázat volt benne a szöveg iránt, így a könyvnek sikerül visszaadnia Vojtek Sándor tanítási ars poeticáját. A kötet olyan ötletek kincsestára, amelyeket minden irodalomtanárnak érdemes lenne továbbgondolnia, életre hívnia.

Vojtek Sándor 1972. november 1-jén született. A szenci magyar alapiskola,majd a gimnázium elvégzése után a pozsonyi Comenius Egyetem Bölcsészettudományi Karán szerzett tanári oklevelet magyar-angol szakon (1995). Egy évvel a diploma megszerzése előtt a pozsonyi magyar gimnáziumban kezdett tanítani, ahol 2004-ig dolgozott. Ezt követően a komáromi Selye János Egyetem Angol Tanszékén oktatott előbb tanársegédként, később adjunktusként – angol-amerikai irodalmat adott elő. 2009-ben doktori címet szerzett magyar nyelvből és irodalomból, 2012-ben pedig angoltanári diplomát kapott a Cambridge-i Egyetemtől. Ez feljogosította, hogy angolt tanítson a világ bármely országában. Vojtek Sándor 2012. október 20-án, egy Selmecbánya környéki kiránduláson összeesett. Egy időre leállt a szíve. Újraélesztették, de a kómából már nem ébredt fel többé.
vojtek-sandor-1.jpg
Galéria
+3 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.