2013. március 30., 14:58

Milyen hatással van szervezetünkre az óraátállítás?

POZSONY. Az óraátállítást követően megnövekszik a balesetek száma, érzékenyebb embereknek egészségügyi problémái is lehetnek.

Vasárnap kezdődik a nyári időszámítás, hajnali 2-ről 3-ra állítjuk át az órát. Az alternatív időszámítást a nappali fény jobb kihasználtsága, az energiatakarékosság miatt vezették be. A kritikusok szerint azonban nem jelent számottevő megtakarítást, sőt megzavarja egyes emberek bioritmusát és egészségügyi problémákat okoz.

Az óraátállítás eltérően hat az emberekre. Az érzékenyebbek esetében migrént, ingerültséget, gyomorfájdalmakat, alvászavart vagy depressziót okozhat. A nyári időszámításra való átállás nem mindenkinél vált ki hasonló tüneteket, de a pszichológusok szerint nem szabad alábecsülni hatásait. Ennek ellenére csökkenthetjük az átállás negatív hatásait.

„Mindenki maga hozza létre saját életritmusát, amelyben a munka mellett az alvás, a pihenés és a szórakozás is helyet kap. Aki nem tud hatékonyan pihenni, gyakran dolgozni sem tud hatékonyan” – mutatott rá Miroslava Muráriková pszichológus.

Külföldi tanulmányok szerint közvetlenül a nyári időszámításra való áttérés után 8 százalékkal megnő a közúti, illetve 5,7 százalékkal a munkahelyi balesetek száma. Egy svéd kutatás arra mutatott rá, hogy az átállást követő három napban megnövekszik a szívinfarktus valószínűsége. Ebben az időszakban az öngyilkosságok is gyakoribbak. A szakemberek szerint ez azzal magyarázható, hogy reggel tovább van sötét, ami depresszióssá teszi az embereket.

Martin Miler pszichológus szerint a nyári időszámításról a télire való átváltás kevésbé terheli meg a szervezetet, akkor ugyanis egy órával többet alhatunk. „Nyilván egyszerűbb, ha a télire váltunk, vagyis az eredeti időszámításra, amely számunkra természetesebb. Az ember akkor mintha visszakapná azt az egy órát, ami tavasz óta hiányzik neki” – mondta Miler.

A pszichológusok szerint az érzékeny embereknek nagy megkönnyebbülést jelentene, ha Oroszországhoz, Fehéroroszországhoz és Ukrajnához hasonlóan itthon is eltörölnék az alternatív időszámítást.

Megosztás

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.