2018. június 12., 09:21

Mesedélelőtt – hangos olvasással

Különleges mesedélelőttre várta a gyerekeket a rimaszombati Matej Hrebenda Könyvtár az ünnepi könyvhéten.

mesedelelott_rimaszombat.jpg
Fotó: Virsinszky Tamás

A mesedélelőttön a Tompa Mihály Alapiskola elsőseinek Zsélyi Katalin pedagógus, a Rimaszombati Városi Művelődési Központ munkatársa és Szekeres Éva szerkesztő, riporter olvasott fel részleteket magyarul a szlovák, lengyel és a cseh gyermekirodalomból.

A program a „Visegrád olvas a gyerekeknek” projekt keretében valósult meg, melynek célja, hogy felhívja a figyelmet a hangos olvasás fontosságára a visegrádi négyek országaiban. A kampány a hangos olvasást népszerűsíti a szülők, iskolák, könyvtárak körében, hogy ezzel is kedvet csináljon az olvasáshoz és a könyvtárlátogatáshoz.

A cseh kezdeményezés Prágából indult május végén, s a most lezárult kampányhét során Csehországban, Magyarországon, Szlovákiában és Lengyelországban író-olvasó találkozókat, többgenerációs olvasási eseményeket, gyerekfoglalkozásokat szerveztek.

Az Egész Szlovákia olvas a gyerekeknek (Celé Slovensko číta deťom) nevű civilszervezet – a könyvek és hangos felolvasás segítségével – igyekszik mélyíteni a kapcsolatot gyerekek és a felnőttek között. Szorgalmazzák, hogy naponta legalább 20 percet olvassunk gyerekünknek. A projekt hazai fővédnöke Andrej Kiska köztársasági elnök. Az eseménysorozatba több mint 50 nyilvános könyvtár kapcsolódott be egész Szlovákia területéről, köztük a rimaszombati könyvtár is.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.