2019. november 4., 19:02

Mégsem a Macron család kedvence kapta a Goncourt-díjat

Részben meglepetésre, nem a félbulvár írónő, Amélie Nothomb kapta a Goncourt-díjat. A világ öt legnagyobb irodalmi díjának egyikéről van szó, és a legfontosabb európai irodalmi díjról.

jean-paul-dubois-gonc.jpg
Fotó: AFP/Remy Gabalda

Nothomb számított esélyesnek - egyrészt népszerű, közérthető írónő, aki extravagáns kalapjaival rendszeresen szerepel a bulvárrovatokban is. Másrészt a Macron családhoz közel áll, kampányolt korábban az elnök mellett, nyár végén pedig a közszolgálati televízióban arról beszélt, hogy csodálatos nő Brigitte Macron, az elnök felesége. Tavaly és tavalyelőtt is Macron kultuszminiszternőjének a kiadója nyert, vitatható körülmények között. A 2017-es győztes még a formai követelményeknek sem felelt meg, a 2018-as győztes pedig egy nagyon közepes regény.

Most az 1968-as generáció egyik legismertebb írója győzött, Jean-Paul Dubois.

A regény címe: Az emberek nem egyformán élnek a földön. Tulajdonképpen önéletrajzi regény, a hatvannyolcas generáció bizonyos értelemben csalódottsága, illúzióvesztése, de a mélyén persze a generáció (és maga a liberalizmus) dicsőítése. A regény dramaturgiája szerint az egyik konfliktusforrás, hogy a narrátor édesanyja, egy meglehetősen szabados életű mozitulajdonosnő, elhatározza, hogy művészmozijában ezentúl pornófilmeket fog vetíteni. A főszereplő (a hetvenes évek közepén járunk) ezután egészen Kanadáig jut, kapcsolatba kerül a Pokol Angyalai motorosbandával is.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.