Megjelent Szomolai Tibor A klán című könyve

hirek.sk 2018. február 08., 18:23
Még majdnem két évtizeddel az események után is rázós témának számít a dunaszerdahelyi Pápay-klán története. 1999 márciusában a klánnal leszámoltak, ezeket a történéseket veszi számba legújabb kötetében Szomolai Tibor.

TÖMEGGYILKOSSÁG DUNASZERDAHELYEN ...   A PÁPAY-KLÁN VÉGZETE A FONTÁNA BÁRBAN ... – harsogták az újságok címlapjai 1999 márciusának utolsó hétvégéjén. Mindenki a mészárláson szörnyülködött, hiszen korábban még sehol sem történt hasonló nagyságrendű, egyszerre tíz áldozattal járó alvilági leszámolás.

A mű ezen gyászos eset kapcsán mutatja be azt a bársonyos forradalmat követő zűrzavaros évtizedet, amelyet az időszak meghatározó szlovák politikusa után a köznyelv leginkább csak Meèiar-korszakként emleget.

„A klán” nem szokványos maffiaregény. A történetben a gengszterek és a könnyű nők mellett színes kavalkádban vonulnak fel politikusok, bukott kommunisták, rendszerváltók és számtalan más fura szerzet, akik mindannyian hozzájárultak egy jobb sorsra érdemes ország tönkretételéhez.

Sokan óva intettek ennek a könyvnek a megírásától. Még majdnem két évtizeddel az események után is rázós témának számít a dunaszerdahelyi Pápay-klán története. Nemkülönben zűrös és veszélyes a volt miniszterelnök, Vladimír Meèiar nevével fémjelzett, visszaélésekkel és botrányokkal teli politikai háttér felvázolása. Hogy mekkora a kötet valóságtartalma, azt igencsak nehezen lehetne megállapítani. Egyvalami azonban bizton kijelenthető: a regényben is rengeteg szörnyűség van, ám a valóság ettől sokkal, de sokkal borzalmasabb volt.

Eddig megjelent regényeimben jórészt a szlovákiai magyarság sorsával foglalkoztam. Népem utolsó három évtizede semmiképpen sem tekinthető sikertörténetnek. Pedig akkor, a bársonyos forradalom utáni napokban minden esély megvolt arra, hogy egy jól élhető világot teremtsünk magunknak. Aztán sok minden félrecsúszott, és azóta is sokat törtem a fejemet azon, mi lehetett ennek az oka. Ezt a könyvet kellett megírnom ahhoz, hogy többé-kevésbé összeálljon a kép – írja Szomolai Tibor a könyv fülszövegében.

A szerző az elkövetkező hetekben több helyszínen is bemutja könyvét.:

Szalka, iskola, február 11-én, vasárnap, 15,30 órai kezdettel

Kisújfalu, könyvtár, február 13-án, kedden, 17,00 órai kezdettel

Nemesócsa, kultúrház, február 14-én, szerdán, 17,00 órai kezdettel

Deáki, kultúrház február 17-én, szombaton (a Csemadok évzárón belül) 16 óra kezdettel

Helemba, kultúrház, február 19-én, hétfőn, 17,00 órai kezdettel

Balony, kultúrház, február 21-én, szerdán, 17 órai kezdettel

Farnad, kultúrház, február 22-én, csütörtökön, 17 órai kezdettel

Nagypaka, posta mellett, február 23-án, pénteken, 18 órai kezdettel

Gerencsér, községháza, február 25-én, vasárnap, 15 órai kezdettel

Kolon, kultúrház, február 27-én, kedden, 18 órai kezdettel

Dunamocs, kultúrház február 28-án, szerdán, 17,30 órai kezdettel.

Forrás: Hirek.sk
0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS