2020. január 15., 13:01

Megjelent a Gömör-Kishonti Múzeum új gyűjteményes kötete

Megjelent a rimaszombati Gömör-Kishonti Múzeum legújabb, 15. gyűjteményes kötete. A kiadványban a múzeum szakembereinek, valamint más múzeumok és intézmények munkatársainak írásai olvashatóak.

A legújabb kötet összesen 17 régészeti, történelmi és néprajzi témájú munkát tartalmaz.

Főleg történelmi témájú cikkek olvashatók a kötetben. Leon Sokolovský egyetemi tanár, történész a rimaszombati épületeken található latin feliratokról írt. Olga Bodorová, a múzeum igazgatója az osgyáni kastély történetével, valamint Luzénszky báró sírjának feltárásával foglalkozik”

– mondta Ľudmila Pulišová, a kötet szerkesztője.

Hozzátette, hogy

több munka szerzője foglalkozik a Gömör-Kishonti régió vagy Rimaszombat jeles személyiségeivel. Kerényi Éva történész Hatvani István professzor szellemi hagyatékát veszi számba, míg Alexander Botoš régész a rimajánosi tűzoltószertár felújítása során végzett régészeti kutatások eredményeit dolgozta fel.

A gyűjteményes kötetet 2005 óta évente jelenteti meg a Gömör-Kishonti Múzeum, a központban e történelmi régió kulturális és természeti öröksége áll. A legújabb szlovák nyelvű kiadvány megvásárolható az intézményben.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.