2022. január 31., 10:36

Meghalt Rónaszegi Miklós, Magyarország egyik legsikeresebb írója

A rendszerváltás előtti évtizedekben a budapesti Móra Könyvkiadó egyik népszerű, gyermekeknek szánt könyvsorozata volt a Delfin könyvek néven futó projekt.

1990 után nem közölték az írásait
Fotó: Magyar Nemzet
Rónaszegi Miklós (1930-2022)

Ennek elindítója és nyugdíjazásig szerkesztője is volt Rónaszegi Miklós, aki maga is számos könyvvel gyarapította ezt a sorozatot.

Olyan művek szerzőjeként vált közismertté, mint a Kartal-történetek, az Indián hercegnő, Az indán királyfi, az Indián halál, A királynő kalóza, a Hínáros tenger, A nagy játszma, A genovai fogoly, A királynő kalóza, A Sánta Bölény, Az a híres Háry János, a Gézengúzok-regények stb.

Az író 2022. január 27-én örökre lehunyta szemét. Halálhírét Bán Mór, a közismert Hunyady történelmi regények szerzője és az M5 tévécsatorna vezetője jelentette be, az elhunyt családjának értesítése nyomán.

Rónaszegi Miklós 1930-ban született Budapesten.  Az 1960-as években a Móra Ferenc Könyvkiadónál ő kezdeményezte és szerkesztette a Delfin könyvek sorozatot, melyen olvasók nemzedékei nőttek fel. Első művének 1955-ös megjelenése óta számos sikeres, főként ifjúsági, a tudományos fantasztikum műfajában írt könyve jelent meg, összesen 26. Az a híres Háry János című meseregénye Spanyolországban hat kiadást ért meg.

1990-ben viszont Magyarország egyik legsikeresebb írója egyik percről a másikra eltűnt a közéletből. Erről ezt nyilatkozta:

A Móra Ferenc Ifjúsági Könyvkiadónál éppen a rendszerváltáskor nyugdíjaztak. Könyveimet aztán sem ott, sem máshol nem adták ki többé, és – érdekes módon – pár év múlva az általam szerkesztett népszerű Delfin-sorozat is megszűnt, nem is beszélve az író-olvasó találkozókról, amelyeknek szintén búcsút mondhattam. Gyanítom, hogy az elhallgattatás tudatos, kultúrpolitikai döntés lehetett."

Mindezt azért tartotta furcsának, mert a Mórában közel harminc évig szerkesztette a többmilliós példányszámú Delfin-sorozatot, ami segített megőrizni „piaci versenyképességüket”, magyarán: többször is megmentette őket a csődtől. Az említett interjúban azt is elmondta, hogy a Kádár-korszakban, az aczéli kultúrpolitika a „tűrt” kategóriába sorolta, mert 1956-ban  a Könyvkiadói Munkástanács elnökévé választották, amit a kommunisták sohasem tudtak neki megbocsátani.

Az író szerkesztői munkásságáért 2015-ben megkapta a Magyar Arany Érdemkereszt állami kitüntetést, 2020-ban pedig Kásler Miklós miniszter Herczeg Ferenc-díjat adományozott neki Herczeg Ferenc szellemi és irodalmi örökségét méltóképpen képviselő kiemelkedő fikciós vagy dokumentarista jellegű történeti irodalmi – történetírói, történelmi regény vagy történelmi dráma írói – teljesítményének elismeréseként.

Utolsó interjúját az M5 csatornának adta, melyet itt is megnézhetnek.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.