2013. július 14., 16:15

Lebukott a Harry Potter írója

LONDON. Álnéven jelentetett meg egy kritikusok által is nagyra tartott bűnügyi regényt J.K. Rowling, a Harry Potter-könyvek szerzője, de a Sunday Times című lap leleplezte a világhírű angol írónőt.
A fiataloknak szóló sikerkönyvek szerzője magát elsőkönyves nyugalmazott katonai rendőrnek kiadva, Robert Galbraith álnéven jelentette meg áprilisban a The Cuckoo's Calling (Szól a kakukk) című, a kiadó által "hagyományos vonulatúnak" nevezett krimijét, amelynek főhőse, Cormoran Strike magándetektív, az afganisztáni háború testileg és lelkileg is sérült veteránja nyomoz egy szupermodell rejtélyes halála ügyében.

A könyvet "évek óta a legjobb kezdő bűnügyi regényként" méltatta a szaksajtó. Egy kritikus "ragyogó kezdőregényként" írt róla, míg egy másik "meghökkentően érettnek" nevezte az írást ahhoz képest, hogy első könyvről van szó, és csodálkozott azon a hozzáértésen is, amellyel egy férfi szerző leírta a női ruhákat.

A mű "tökéletessége" felkeltette a Sunday Times című brit vasárnapi lap gyanúját is, amely vizsgálódni kezdett, és kiderítette, hogy a krimit valójában minden idők egyik legsikeresebb szerzője, a 450 millió példányban eladott Harry Potter-könyvek írója publikálta.

"Szerettem volna egy kicsit tovább megőrizni ezt a titkot, mert felszabadító élmény volt Robert Galbraith néven alkotni. Oly csodálatos volt kiadni egy könyvet a sok hűhó és a nagy várakozások nélkül, amelyek korábbi könyveim megjelenését övezték, és igazi öröm volt látni, miként fogadják egy könyvemet más nevén" - reagált a leleplezésre a 47 éves írónő, a világ első olyan dollármilliárdosa, aki regényírásból szerezte vagyonát.

Az első Rowling-krimi mindössze 1500 keménykötésű példányban kelt el, de a Sunday Times leleplezése nyomán már vasárnap a harmadik legkeresettebb könyv lett az Amazon internetes könyváruház nagy-britanniai üzletében.

A brit lap úgy értesült, hogy J.K. Rowling már elkészült a második Cormoran Strike-krimivel is, amely jövőre jelenik meg.

Az írónő első, felnőtteknek szóló regénye, az Átmeneti üresedés tavaly jelent meg vegyes fogadtatás mellett.
Megosztás

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.