2022. január 23., 14:10

Kulturális ajánló: Kétévi vakáció

Újabb résszel jelentkezik a ma7 médiacsalád újságíróinak kulturális ajánlója. Filmek, könyvek, zenék. Minden, amit látni, olvasni vagy hallgatni érdemes!

Kétévi vakáció
Fotó: Archívum

A világsajtót bejáró hírről – amely szerint két év után mehettek vissza az iskolába az ugandai gyerekek –, eszembe jutott Jules Verne könyve, a Kétévi vakáció.

Bár a párhuzam erőltetett, hiszen Verne műve ifjúsági kalandregény, míg napjaink híre a szorongató világjárvány valóságáról szólt.

Verne kapcsán mégis felmerül a kérdés: vajon olvassák-e ma is a műveit? Kamaszkoromban Verne a kedvenceink közé tartozott Cooper, May és a többi szerző mellett. A tizenöt éves kapitány, a Nyolcvan nap alatt a Föld körül, a Grant kapitány gyermekei, a Nemo kapitány és a többi mű fantáziavilága sokak számára ma már lehet, hogy megmosolyogni való, a maga korában (a 19. század végén) azonban úttörő volt. A sci-fi egyik előfutára nem is ezért lett időtálló, hanem hősei plasztikus és valósághű ábrázolásának köszönhetően.

Az írás megjelent a Magyar7 hetilap 2022/03-as számában.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.