2022. november 8., 10:25

Könyvmolyok lepték el a komáromi „Szinnyeit“

Miután november 2-án hivatalosan megnyílt a komáromi Szinnyei József Könyvtár, öt nappal később betűre éhes könyvmolyok szállták meg az intézmény felújított főépületét. Ahelyett, hogy onnan levendulával próbálnák kiűzni, inkább kávéillattal és irodalmi újdonságokkal marasztalják, s arra sarkallják őket, hogy folyamatosan sokasodjanak. Jelmondatuk: irány a SZIKK!

Könyvmolyok lepték el a komáromi „Szinnyeit“
Fotó: Nagy-Miskó Ildikó
A klubtagok a könyvállományt is szemrevételezték

November 7-én este Reczai Lilla könyvtáros irányításával és fél tucat fanatikus könyvbarát részvételével megalakult a SZIKK – a Szinnyei Könyvklub, amit hamarosan film- és zenei klub, valamint történelmi sarok létesítése követ.

Könyvmolyok lepték el a komáromi „Szinnyeit“
Fotó:  Nagy-Miskó Ildikó
A kényelem is garantált a könyvek és lapok között
Ez a rövidítés nem csak a könyvtár nevére, hanem az angol sick – beteg szóra is utal, hiszen ide olyan könyvmolyokat várunk, akik szinte betegesen rajonganak a jó könyvekért.

Bármilyen korúakat szívesen látunk, a lényeg az, hogy szeressenek olvasni, könyvekről beszélgetni, s az olvasmányélményeiket megosztani másokkal. Fizetett SZIKK-tagság nem lesz, elég az, ha az érdeklődők beiratkoznak a könyvtárunkba. Persze, senkit nem küldünk haza a tagsága hiánya miatt, de reméljük, hogy e hiányt mielőbb pótolja. Az egyik célunk ugyanis a könyvtártagjaink számának növelése, akik innen nem csak könyveket kölcsönözhetnek, hanem mivel élettel teli közösségi térként is működünk, akár a további klubjainkba is betérhetnek“ – mondta el Lilla, aki október végéig portálunk tudósítója volt.

Könyvmolyok lepték el a komáromi „Szinnyeit“
Fotó:  Nagy-Miskó Ildikó
Reczai Lilla, a SZIKK "motorja"

Kérdésünkre, hogy esetleg majd szerzőket is meghívnak-e maguk közé, a főszervező így válaszolt: „Ha meglesz a stabil tagságunk, s jobban összekovácsolódunk egymással, akkor lehet, hogy majd egyes hazai és magyarországi kortárs szerzőknek a SZIKK-ben is bemutatkozási lehetőséget kínálunk. Egyébként könyvbemutatókat, író-olvasó találkozókat a SZIKK-en kívül is rendszeresen tartunk a kollégákkal együtt.

November 10-én a budapesti irodalmár-kulturális menedzser Juhász Anna, Juhász Ferenc költő ifjabb lánya érlkezik hozzánk, aki egyébként 2017 óta a legendás balatonfüredi Anna-bál háziasszonya is. A Ki viszi át az irodalmat című beszélgetőest 18 órától majd a Szinnyei Szalon keretében valósul meg“.
Könyvmolyok lepték el a komáromi „Szinnyeit“
Fotó:  Nagy-Miskó Ildikó
Folyamatosan érdemes keresgélni a könyvújdonságok között

Lilla többedmagával együtt hiszi és vallja, hogy jelenkorunkban is létjogosultságuk van a nyomtatott könyveknek, s azokat a virtuális világ térhódítása idején sem kell temetni: „Különféle érvek szólnak a nyomtatott és az elektronikus könyvek mellett, illetve ellen. A papír alapúak mellett szóló, egyik legbiztosabb érv az, hogy azokat nem lehet kikapcsolni, műszakilag nem romlanak el, s áramkiesés idején akár zseblámpa vagy gyertyafény mellett is folyamatosan olvashatók. Azt tapasztalom, hogy manapság is igény van a kézben tartható, lapozgatható könyvekre”.

Könyvmolyok lepték el a komáromi „Szinnyeit“
Fotó:  Nagy-Miskó Ildikó
Többé-kevésbé ismerős arcok az alapítók között

A klubozás kapcsán azt is elárulta, hogy november 16-án (szerdán) 18 órakor, Fóti Dávid fotós-videós pedagógus irányításával, illetve a magyar felirattal ellátott, Happening című francia film levetítésével indul a filmklubjuk, ahol 30-án pedig a szlovák közönség láthatja ugyanezt a produkciót.

Könyvmolyok lepték el a komáromi „Szinnyeit“
Fotó:  Nagy-Miskó Ildikó
Újságíró és színházi lektor is akadt a nyitányon
A SZIKK bő egyórás nyitó rendezvényének résztvevői, akik között német nyelvtanár, rendezvényszervező, újságíró, színházi lektor is akadt -- kötetlen légkörben, közösen ötletelve lefektették a játékszabályokat. Elöljáróban a jelenlevők bemutatkoztak, szóltak a könyvek iránti szeretetük kibontakozásáról, a kedvenc köteteikről és a könyvklub iránti elvárásaikról. Azt remélik, hogy e klubban kedvet kapnak olyan érdekes könyvek elolvasásához is, amelyekre egyedül még nem figyeltek fel, s egy jó kis együttgondolkodó - vitázgató közösség tagjai lehetnek.

Végül úgy határoztak, hogy kéthetente hétfőn 18 órától folytatódnak a közös együttlétek, amelyek során kielemzik a korábban kiválasztott, majd odahaza elolvasott könyvek tartalmát, mondanivalóját és az azok által keltett benyomásaikat. Mindenki maga döntheti el azt, hogy „házi feladatként“ a könyvtárból kikölcsönözhető, papír alapú könyvet akarja-e lapozgatni, vagy inkább az elektronikus könyvekbe feledkezik bele. Bíznak abban, hogy november 21-én 18 órától már többen lesznek (talán egyetemisták is, hiszen Komárom egyetemi város), s addig is a Facebookon, a Messengeren... tartják a könyvtárral a kapcsolatot.

A további érdeklődők személyesen a Kikötő lakótelepen található főépületben vagy a marketing@kniznicakomarno.sk e-mail címen is jelentkezhetnek a klubba.
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.