2024. június 28., 16:36

Kölyöknek maradni mindhalálig

Az utóbbi években nemcsak külföldi rockveteránok, hanem magyarországi ikonikus előadók is összegző önéletrajzi köteteket jelentetnek meg. A közelmúltban talán Presser Pici két vaskos kötete és Alapi István Álmodtam egy világot magamnak...?! című könyve, illetve Schuster Lóránt Kaptafája keltett nagyobb feltűnést és sajtóvisszhangot, de mások sem „spóroltak” a történetekkel.

revesz-sandor-fb
Galéria
+8 kép a galériában
Révész Sándor
Fotó: Révész Sándor hivatalos Facebook oldala

Úgy látszik, egy bizonyos kor felett legtöbbjük elérkezettnek tartja az időt arra, hogy számvetést készítsen, vagy épp ne vigye a sírba azokat az emlékeket, amelyek esetleg mások számára is tanulságosak vagy érdekesek lehetnek. Mivel sokak által ismert szereplőkről van szó, így az sem mellékes, hogy egy vitatott, a nyilvánosság körében szóbeszédként elterjedt városi legendáról, vagy éppen más emberek, egykori zenésztársak, illetve a bulvársajtó által a kötet főhőse szempontjából negatív megvilágításba helyezett történetről az illető elmondhassa saját változatát, tisztázhassa a helyzetet vagy éppen lerántsa a leplet.

Az ilyen jellegű kötetek java részének több közös erénye is van, az egyiket épp az előző mondatomban írtam le. A másik és egyben legmeglepőbb merituma ezeknek a kiadványoknak talán az, hogy még a mai napig is sokak által el nem ismert és gyakran lefitymált rockzenészek milyen választékos nyelvezetű és izgalmas életrajzi munkákat tettek, tesznek le az asztalra.

A tetszetős végeredményhez nyilván szükségeltetik egy jó korrektor, vagy pár esetben egy kérdező, aki „gatyába rázza” és sajtó alá rendezi a főhős leggyakrabban oral history jelleggel elmondott történeteit, na meg persze némi kiadói segédlet (de ez szépirodalmi alkotások esetében sincs másképp). A magyarra átültetett könyvek esetében pedig egy jó fordító sem hátrány. Az utóbbi években sok ilyen kötetet olvastam, és ugyan voltak köztük fércmunkák is, le kell szögeznem, hogy általában szépirodalmi mércével mérve is igen magas színvonalú könyvek születtek. Legutóbb Brian Johnson kötetéről mondhattam el ezt, és mai írásom tárgya, Révész Sándor Ezt én választottam című könyve is hasonlóan igényes önéletrajz.

revesz-ezt-en-valasztottam
Révész Sándor - Ezt én választottam
Fotó:  libri.hu

Sándor alias Kölyök az Előszóban rögvest hangsúlyozza, hogy

a kötetbe rendezett több mint 400 oldalnyi sorai szubjektívek, az ő nézőpontját tükrözik.

Élete során sok örömben és keserű pillanatokban is volt része bőven, de az erkölcs íratlan szabályaira hivatkozva olyan részletekbe nem kívánt belemenni, amelyek – az ő szemszögéből nézve még ha igazak is lehetnek –, másokat esetleg (meg)bánthatnak, illetve mivel közülük páran már nincsenek az élők sorában, válaszolni sem tudnak ezekre. Akik csak futólag ismerik a magyar rock egyik legkarizmatikusabb „torkának”, személyiségének életútját, azok is rávágnák, hogy itt elsősorban a Som Lajossal kialakult nézeteltérésekről lehet szó.

Sándor dilemmája ennek kapcsán az, hogy ha bizonyos esetekben visszafogja magát, akkor vajh mennyire lesznek őszinték a szavai. Biztosíthatok mindenkit, hogy teljesen.

A sorok között elhullajtott félmondatokból meg úgyis kiderül, hogy mire gondol valójában, de még a legkeményebb szavak mögött sem bújik meg a bántás. Azokról is szeretettel beszél ugyanis, és főleg az erényeiket domborítja ki, akikkel annak idején komoly konfliktusba került. Jó párszor láttam Sándort nyilatkozni, és elmondhatom, hogy a rockzenészek között az egyik legválasztékosabban, legszabatosabban nyilatkozó figura, és ez a könyvében is visszatükröződik.

revesz-sandor
Révész Sándor
Fotó:  YouTube

Az már a dolog másik oldala, hogy kedves lénye mögött ő volt az, aki a többiek nevében is felvállalta a konfrontációt Luival, azaz Som Lajossal, ha éppen nem tetszett a Piramis legénységének a zenekarvezető egy-egy döntése, vagy számonkérésre került sor. Sándor lénye azonban jóval összetettebb ennél, több évtizedes pályafutását ugyanis mások számára talán szokatlan fordulatok, gyakori ellentmondások szegélyezték.

Ez nyilván a gyermekkori traumákból (szülői veszekedések, majd válás és anyai öngyilkosság) is fakad, és vitathatatlanul egyfajta apakomplexussal küzdött, melynek enyhülését később egy tőle 15 évvel idősebb férfiember barátságában találta meg.

A lényében már kiskamasz korától kibontakozó lázadó hippi szellemiség és a korán érkezett sikereket nehezen feldolgozó, magába fordulásra hajlamos habitusának kettőssége lehet a magyarázata csapongásainak, ami már huszonévesen a reflektorfényből való visszavonulásra és önismereti vizsgálatokra sarkallta.

revesz-sandor__0
Révész Sándor Dunaszerdahelyen
Fotó:  Lacza Gergely

A könyv lényegében kronologikusan kíséri végig életét és pályafutását, bár néhány anekdota és kitekintés erejéig az időben való utazástól sem riad vissza, ez a kontextusokból eredően azonban abszolút indokolt.

Traumáit különböző emberek barátságaival, a világból való kivonulással, mély hitbéli és spirituális útkeresésekkel próbálta orvosolni, hol sikeresen, hol kevesebb sikerrel.

Életének és rockzenekari pályafutásának közismert epizódjait jó ízléssel már nem részletezi, minek is újabb köröket futni olyasmikkel, amiket már mindenki százszor hallott. Magánéletéből a (számára) leglényegesebb epizódokat villantja fel és hibás döntéseit is nyíltan felvállalja. A könyvből az is kiderül, hogy az életében a Lányok, akik voltak, bizony sokan voltak, és azt is megtudhatjuk, hogy Zalatnay Cinivel 1975-ben lényegében egy rosszul végződött érdekházasságot kötött.

A volt feleségeiről, barátnőiről azonban épp olyan jóindulattal ír, mint a kötetben szinte mindenki másról.

Talán kevesebben tudják, hogy nemcsak a Dinamitba és a Skorpióba hívták énekesnek, de a germán heavy metal egyik úttörő zenekarába, az Acceptbe is invitálták!

general-magyarnemzet.hu_
Generál
Fotó:  magyarnemzet.hu

Ezenkívül is sok érdekességet és hosszú idő után végre gondosan elvarrt szálakat is találhatunk a Generál és a Piramis egykori frontemberének Derksen Gyöngyi és Bálint Csaba segédletével a Helikon kiadónál megjelent, nagy igényességgel megírt kötetében, azonban a sok „poén” közül már nem lövök le többet. Akit érdekel, az inkább olvassa el, mert az izgalmas önéletrajzi munka garantáltan sok különlegességgel és információval szolgál még azok számára is, akik jól ismerik a Kölyök pályafutását és lemezeit.

piramis-beatkorszak.blog_.hu_
Piramis
Fotó:  beatkorszak.blog.hu
general-magyarnemzet.hu_
Galéria
+8 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.