Költészet napja Himnusz-énekléssel Komáromban

Nagy MIskó Ildikó 2019. április 06., 13:06

A magyar költészet napját 1964 óta József Attila születésnapján ünnepeljük. Április 11-én, amikor 1900-ban Kassán Márai Sándor író is született, az összmagyarság irodalmi rendezvényekkel tiszteleg a magyar líra előtt. A Csemadok Komáromi Területi Választmánya idén a Naszvadi Csemadok-alapszervezet mellett működő Mécsvirág Irodalmi Kör Mécs László-versekből készült összeállításával ajándékozta meg az irodalombarátokat. A Csemadok-székházban zajlott pénteki ünnepi előzönge a Himnusz közös eléneklésével zárult.

Fotó: Nagy-Miskó Ildikó

A Felvidék- és Magyarország-szerte, valamint a svájci és a csehországi magyarok körében korábban is nagy sikert aratott versfüzért Vecsey Lajos rendező a sokáig méltatlanul mellőzött és üldözött papköltő-lapszerkesztő, Mécs László (Hernádszentistván, 1895.I.17 – Pannonhalma, 1978.XI.9.) életútjáról készített összekötő szövege és a kiváló hangú kiskamasz, Asztalos Luca több szép dala színesítette.

Vass Laura, a Csemadok Komáromi TV titkára köszöntötte a szereplőket és a hallgatóságot, Dráfi Mátyás Jászai Mari-díjas Érdemes Művész pedig a kör valamennyi tagjának egy-egy szál virággal köszönte meg az önként vállalt versnépszerűsítő tevékenységét. Kérésére ünnepi záróakkordként a jelenlevők közösen énekelték el a Himnuszt.

Az est során azt is megtudtuk, hogy a Mécsvirág Irodalmi Kör 2015 januárjában, többségében irodalomkedvelő naszvadi hölgyekből alakult. A községből származó, s fél évszázadnyi csehországi tartózkodás után hazatérő Vecsey Lajos vállalta a rendező szerepét, s a bő egyórás Mécs-összeállítást már az év októberében bemutatták a helyi kultúrházban. A nézők pozitív visszajelzéseinek hatására vették fel a Mécsvirág nevet, amely kifejezést a költő egyik verséből kölcsönözték. A lelkes csapat sajátos missziót teljesít azzal, hogy több felvidéki és külföldi magyar közösséget megismertet a korábban tiltólistán szerepelt Mécs-életművel.

Az irodalmi kört az előző években Zürichbe, Bázelbe és Prágába is meghívták. „Mécs László-műsorunk iránt továbbra is nagy érdeklődés mutatkozik. Több meghívást kaptunk a morvaországi magyaroktól, valamint budai és pannonhalmi szervezőktől. Továbbá tervben van a zoboralji bemutatkozásunk is. Természetesen, Naszvadon is minden kérésnek szívesen teszünk eleget, így a nemzeti ünnepeinken, karácsonykor és a helyi nyugdíjasklubban is rendszeresen szereplünk. Hívjuk-várjuk magunk közé a fiatalokat is azért, hogy legyenek, akik majd tovább éltetik a magyar szót, és erősítik a helyi magyarság együvétartozását“ - árulta el Vecsey Lajos.

Naszvadon sem maradhat el azonban a kör költészet napi rendezvénye: annak tagjai április 12-én 18 órától a helyi kultúrházban új vers-összeállítással örvendeztetik meg a közönséget. „Azt est során Ady Endre életéről és költészetéről is szót ejtünk - halálának 100. évfordulója alkalmából. A műsorban azonban az Ady-verseken kívül további kiváló magyar költők művei is helyet kapnak.“

A költészet napi ünneplés Komárom Városa a Kárpátia Sport Polgári Társulás szervezésében április 11-én 18 órától a Kultúrpalota dísztermében folytatódik. Oláh Kálmán tanár költészetről, magyarságról, nemzettudatról beszélget majd Duray Miklós író-egyetemi tanárral, id. Batta György költő-színműíró-szerkesztővel és Szentesi Zöldi László újságíróval. Az est során közreműködnek: Boráros Imre Kossuth-díjas színművész, Dráfi Mátyás Jászai Mari-díjas Érdemes Művész, Gál László Latinovits-díjas előadóművész, Nagy Ferenc versmondó, Bukovszky Orsolya, az SJG diákja és a Borostyán együttes.

Képgalériánk:
Fotó: Nagy-Miskó Ildikó

0 HOZZÁSZÓLÁS