2013. február 20., 10:51

Kíméletlen könyv jelent meg Vonnegutról

WASHINGTON. Korának Mark Twainjeként ünnepelték, aki fanyar és sötét humorral kesereg a világ folyása felett. Szelíd szóval intett regényeiben a nyájasságra és a békére, Földünk megóvására. Közben hűtlen férj, érzéketlen apa és számító kapitalista volt. Charles J. Shields Vonnegut-életrajza kíméletlen, de tisztességes olvasmány a huszadik század egyik legjobb amerikai írójáról.

Vannak írók, akik úgy válnak olvasóik életének a részévé, mint egy kedves és bölcs nagybácsi. A német–amerikai családba született Kurt Vonnegutra ez fokozottan érvényes volt: rajongóinak széles tábora meg volt róla győződve, hogy a hórihorgas és bohém mód borzas író azonos azzal az ironikus, kicsit kesernyés, néha trágár, de mindig a humánum nevében kinyilatkoztató narrátori hanggal, amely a sajátos ötletekre épülő, keresetlen stílusban megírt történeteket elbeszéli. Persze a valóság más volt, és ezért kár lenne magát az írót kárhoztatni.

Ám valamiképpen mégiscsak ő tehetett arról, hogy csalódást okozott időnként szűkebb és tágabb környezetében is, hiszen rendre beleírta magát a regényeibe, és így személyisége irodalmi tényezővé is vált. A korszakalkotó háborús nagyregény, Az ötös számú vágóhíd mindenesetre nem készülhetett volna el, ha Vonnegut nem választ személyes nézőpontot a háború értelmetlenségének bemutatására.

Csakhogy a regény megjelenése utáni siker hullámain lovagolva az egyetemi ifjúság kedvencévé előlépett író talán túlságosan is igyekezett megfelelni a róla kialakult képnek, miközben elkeseredetten vágyott a – népszerűsége miatt talán túlságosan is rigorózus – kritikusi körök elismerésére. Az ember, aki milliók arcára csalt mosolyt és korának egyik legtöbbet idézett és állandóan szereplő szerzője lett az olyan műveknek köszönhetően, mint az Éj anyánk, a Bajnokok reggelije vagy a Macsakabölcső, valójában szinte egész életében depresszióval küzdött, és jobbára elégedetlen volt sorsával, irodalmi sikereivel.

Legalábbis erre a következtetésre jutott Charles J. Shields, aki komoly küzdelmek árán érte el, hogy a már igencsak koros Vonnegut életrajzát megírhassa. Ám mindössze kétszer beszélgettek hosszasabban. Szinte vonneguti fordulat: pár órával második találkozásuk után az idős író kutyasétáltatás közben belegabalyodott a pórázba, elesett, beverte a fejét és kómába esett, majd rövidesen meghalt. Ezt követően Shields hiába próbált kapcsolatba lépni Vonnegut második feleségével, ráadásul a töménytelen mennyiségű levélből, amit átnézett, nem idézhetett könyvében az író fia, Mark erre vonatkozó tiltása miatt. Ennek ellenére alaposan dokumentált és számos forrásra támaszkodó biográfiát kap az olvasó.

Shields nem esik az életrajzírók körében számos áldozatot szedő parttalan pszichologizálás csapdájába, ugyanakkor rámutat számos olyan kapcsolódási pontra, ami Vonnegut életrajza és írói munkássága, szemléletmódja között kimutatható. Az érzelemmentes családi légkör, anyja idegrendszerének meggyengülése a társadalmi lecsúszás hatására, feltaláló bátyja, Bernard nyomasztó hatása – ezek mind éreztették hatásukat és rányomták bélyegüket Vonnegut világszemléletére.

Nem is beszélve második világháborús élményeiről. Hamar fogságba esett, és Európa egyik legkifinomultabb kulturális központjában, Drezdában találta magát, ahol társaival együtt cseppet sem barátságos németek dolgoztatták és gyötörték. A szövetségesek által lebombázott Drezda pedig olyan élményanyagnak bizonyult – egy alkalommal például emberi belsőséggel és végtagokkal teli vízben kellett dolgozniuk –, amit irodalmi formában csak keserves küzdelmek árán tudott feldolgozni.

A regény megjelenése után már fürdőzött a népszerűségben – közeledve az ötvenhez –, ám egészen addig igazi ponyvaipari kisiparos volt, aki próbált a jól fizető magazinok ízléséhez igazodva termelni. Családi élete sem volt felhőtlen. Míg regényeiben folyton hitet tett az emberi alapértékek mellett, saját családján belül egyfajta mogorva remeteként létezett, és a hűtlenség sem állt távol tőle. Húga árván maradt gyerekeit is magához kellett vennie – igaz, ezt a terhet is inkább első felesége viselte.

Shields könyve egy ellentmondásos személyiség lelkiismeretes portréja. Vonnegut más téren is eléggé eltért attól a figurától, amit hajlamosak voltak belelátni. Regényei alapján sokan baloldalinak hitték, olyan alkotónak, aki élesen kritizálja a vállalati világot annak mohósága miatt. A valóságban Vonnegut jó üzleti érzékkel megáldott amerikai polgár volt, aki mélységesen tisztelte a vállalkozó szellemet, és nem átallott pénzét vállalati részvényekbe is befektetni. Shields könyve tehát egy ellentmondásos, sok szempontból zavarbaejtő személyiség lelkiismeretes portréja. Mindemellett jól szerkesztett és gördülékeny a szöveg, hangvétele visszafogott, ugyanakkor a szerző egyszerre empatikus és kritikus választott hősével kapcsolatban.

Megosztás

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.