2021. december 29., 08:37

Kihívásra fel!

Az idei karácsony is biztosan kedvezett a könyvmolyok számára, mert egy könyvimádónak mindig ott lapul a karácsonyfa alatt egy új kedvenc kötet, vagy ha nem bízik a ,,Jézuska” választásában, inkább meglepi magát egy új olvasmánnyal –,de az is biztosan a fa alatt köt ki. S mi lehetne még jobb, mint egy könyves kihívás az olvasás szerelmeseinek a következő év decemberéig tartó határidővel?

Könyves-kihívás
Fotó: pixabay.com

A Dunaszerdahelyen élő Gyurkovics Anikó, a KékRóka Íróka íróközösség egyik tagja, novelláskötetek (társ)szerzője a közösségi oldalán bukkant a könyves kihívásra, amelynek lényege: az olvasás által összegyűjtött pénzt még több könyvre költeni. A könyvmolyok otthon kialakítanak maguknak egy perselyt (lehet az doboz, befőttesüveg stb.), amelybe beledobnak egy eurót minden egyes regény, vagy egy hosszabb mű elolvasása után. Ha az olvasó novellával vagy rövidebb történetekkel, akár versekkel szórakoztatja magát, akkor ötven centtel toldja meg a kis ,,malacperselyét”.

Az én gyűjtőperselyem egy kis doboz, amelyre a Könyv alap nevet írtam rá. A cél az, hogy az emberek többet olvassanak, s észszerű dolgokra költsék a pénzüket. A mai anyagias világban rengeteg felesleges dolgot tudunk felhalmozni, ami véleményem szerint nem is igazán visz bennünket előre. Idén megfogadtam magamnak, hogy nem veszek új ruhadarabokat, mert rájöttem, hogy tele van a szekrényem”

– nevetett fel Anikó, aki azt is hozzátette, hogy már vannak jelentkezők a kihívásra.

Könyves-kihívás
Gyurkovics Anikó ,,perselye"
Fotó:  Gyurkovics Anikó

Anikó szerint az internet sokakra kedvezőtlen hatással van, és ami az olvasási szokásokat illeti (szépirodalmi jellegű), eléggé megcsappant az érdeklődés – s nemcsak a gyermekek, hanem a felnőttek körében is. Ezzel a kihívással is motiválni lehet az embereket a tudatosságra. 

A kihívás 2021 december végétől érvényes és 2022. december 6-ig tart. Szent Miklós napján pedig megszámolhatjuk a megtakarításunkat, hogy meglephessük magunkat egy újabb kedves olvasmányélménnyel. Garantáltan nem csak egy könyv fér majd bele a ,,zsebpénzbe”. 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.