2013. augusztus 24., 20:16

Kiállítják Weöres Sándor "kék könyvét"

BUDAPEST. Egyebek mellett Weöres Sándor titokzatos "kék könyvét" is kiállítják a budai Várban, a Magyar Nyelv és a Magyar Könyv Ünnepén.

A "kék könyv" mellett 16. századi lendvai könyvritkaságok is láthatóak lesznek az Országos Széchényi Könyvtárban (OSZK) augusztus 30. és szeptember 1. között a budai Várban, a Magyar Nyelv és a Magyar Könyv Ünnepén. A könyvtár ebben az évben két kiállítással és ismeretterjesztő előadásokkal kapcsolódik a könyvünnep témáihoz augusztus 30-án és 31-én - közölte az intézmény az MTI-vel.

Az OSZK kamarakiállításán - amely ízelítőt ad a szeptember 17-én nyíló Weöres-Illés nagykiállításból - az érdeklődők a két barát közös munkáját ismerhetik meg. Illés Árpád festő és grafikus Weöres Sándor munkáihoz készített metszeteit, mindkettőjük rajzait, és a közönség előtt még soha nem szerepelt, titokzatos "kék könyvet" is bemutatják, amely a költő saját kézzel írott gyerekverseit tartalmazza.

A száz éve született Weöres Sándor "titokzatos világáról" Földesi Ferenc, a Kézirattár vezetője tart előadást augusztus 30-án és 31-én.

Az ünnep alkalmából veszi ki a könyvtár védett raktárából Kulcsár Györgynek, az alsólendvai Bánffy család udvari papjának műveit. Bánffy Miklós udvara a 16. századi Mura- és Dráva-vidék jelentős protestáns szellemi központja volt. A kor híres nyomdásza, Hoffhalter Rudolf keze nyomán itt születtek meg a bemutatásra kerülő könyvritkaságok: 1573-ból "Az ördögnec a penitencia tarto bünössel való Vetekedéséröl" és "Az halálra valo keszöletröl rövid tanossag-ról", valamint a "Postilla" 1574-ből.

A Bánffy családról, a kor művelődéstörténetéről, a tudós pap műveiről Bánfi Szilvia, a Könyv- és Művelődéstörténeti Kutatások Osztályának munkatársa tart előadást augusztus 30-án és 31-én.

A kiállítások díjtalanul megtekinthetők, az előadásokra részvételi szándék jelzését kérik a pr@oszk.hu e-mail-címen.

Megosztás

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.