2019. december 8., 10:39

Kantár Csaba követői találkoztak Szímőn

Újfent megrendezték Kantár Csaba emlékére az Ifjú Tehetségek Találkozóját a szímői Jedlik Házban, ami azt bizonyítja, hogy a fiatalok között valóban akadnak alkotni vágyó és akaró diákok. Idén nemcsak Csabáról, hanem Ady Endre halálának 100. évfordulójáról is méltóképpen megemlékeztek a résztvevők. A fiatal tehetségek Ady versei közül szavaltak el egy tetszőleges költeményt, amelyet háromtagú szakmai zsűri értékelt.

A rendezvényt Kantár Éva, a helyi Csemadok Alapszervezet és a Levédia Kör elnökének köszöntője nyitotta meg, aki elmondta, hogy a Kantár Csaba Ifjúsági és Közéleti Díj mindig olyan személyekhez került, akik valamilyen többlettel járultak hozzá a találkozó pompájához és színvonalához. Ez most sem volt másképp.

A megnyitó után irodalmi blokkal készültek a szervezők. Kantár Csaba életéről Neszméri Tünde szólt a közönségnek, aki így méltatta Csabát: ,,Évente emlékezünk Kantár Csabára, akinek élete rövid volt a sors kegyetlensége következtében, de mégis gazdag munkát hagyott maga után. Rövid életével is példát ad: magyarságból, nemzet szeretetből és abból is, hogy az ifjúságra figyelni kell.”

Ivolka Valéria, Kantár Máté és Nagy Kondé Mónika Csabához kapcsolódó verseket adott elő: Vörös Péter – Haláltáncének, Zalaba Zsuzsa – Angyalok, Hinzellér László – Egy út, amely sohasem ér véget.

kantar_csaba-dij2.jpg

Ady Endre halálának 100. évfordulója alkalmából emlékműsorral készült a Kamocsai Csemadok Irodalmi Kör, melynek tagjaitól – Gál László, Kósa Ilona, Halász Ildikó és Gőgh Zoltán – versösszeállítást hallhatott a nagyérdemű, és felidézték Ady életútját egy képzeletbeli időutazással. Gőgh Zoltán a Föl-föl dobott kő című verset énekelte el a közönségnek.

Mindezek után a három zsűri, Csémy Éva (a Kantár Csaba Díj létrehozója), Róžňó Jitka (a nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem pedagógusa) és Varga Rózsa (a komáromi Eötvös Utcai Alapiskola pedagógusa) értékelete a fiatal tehetségek szavalatát. Gútáról, Köbölkútról, Komáromból, Párkányból, Perbetéről, Érsekújvárból és Szímőről is érkeztek szavalók.

Kovács Emese a Csaba új népe című Ady verssel szállt versenybe, Kubicsek Vivien Az élet-et adta elő, Varga Barnabás volt a legfiatalabb versenyző, ő A proletárfiú verse című költeménnyel érkezett. Bombicz Ferenc nemcsak a Fölszállott a páva című verssel kápráztatta el a közönséget és a zsűrit, hanem zongorajátékkal is kedveskedett (Sergei Bortkiewizz: Preludes). Kantár Máté a Sem utódja, sem boldog őse Ady verset adta elő, teli érzelmekkel. Szűcs Tamás a Lédával a bálban-t szavalta el, Dudás Bianka a Ha szeretlek költeménnyel állt színpadra, őt követte Sztojka Markó az Akkorsincsen vége című verssel. Benyovszky Adél és Szabó Júlia együtt álltak színpadra és nem mindennapi előadásmóddal lepték meg a közönséget és a zsűri tagjait. Adél az Elszállnak a lepkék című Ady verset szavalta, miközben Juli egy széki népdal aláfestésével járult hozzá az előadáshoz.

kantar_csaba-dij3.jpg

A performance elnyerte méltó jutalmát. A 2019-es Kantár Csaba Ifjú Alkotók Díját az érsekújvári Pázmány Péter Gimnázium diákjai, Benyovszky Adél és Szabó Júlia nyerte.

A lányok portálunknak beszámoltak arról, hogy az előadást együtt találták ki, hiszen Juli a népzenét műveli (Korpás Éva tanítja énekelni), Adél szenvedélye pedig az irodalom, és a kettő ötvözetéből született meg a csoda, amit a színpadon láthatott a közönség.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.