2024. június 30., 21:30

Julianus baráttól a kaukázusi magyarokig

A cím talán meglepi majd az olvasót, aki joggal hihetné, hogy valami tudományos eszmefuttatás következik. Ezért is jelzem, hogy így a tanév végeztével eszembe jutott egyik diákkori olvasmányélményem, amely a kéthónapos nyári vakációval kapcsolatos.

kummagyaria-fejlec
Galéria
+5 kép a galériában
Bendefy László: Kummagyaria
Fotó: Lacza Gergely

A várva várt szünidőt lélekben már mindenki eltervezte, és talán nem is figyeltünk irodalomtanárunk intelmére, hogy időnként valamilyen könyvet is vigyünk magunkkal a vízpartra, és esős időben meg különösen hasznos dolog volna belemélyedni egy jó regénybe. Nagyapám, aki a könyvek nagy szerelmese volt, és különösen a 20. századi magyar irodalom alkotóit kedvelte, akkoriban Kodolányi Jánossal foglalkozott, mivel közelgett az író halálának 20. évfordulója és az asztalán az író több könyve is egymás mellé rakva sorakozott, köztük a Julianus barát, amelyre külön felhívta a figyelmemet, hogy ezt érdemes volna elolvasnom a nyári szünidőben. Bevallom, addig fogalmam sem volt, hogy kiről íródott ez a könyv, viszont már akkor is érdekelt a magyar történelem, ezért kölcsönvettem és a szünidő derekára már el is olvastam. Gondolom, sokan tudják, hogy a regény címadó hőse egy domonkos rendi barát volt, aki eljutott a Volga mentén élő magyarokhoz és az ő kalandos utazásának történetét szőtte ebbe a kitűnő regénybe Kodolányi.

julianus-barat
Kodolányi János: Julianus barát

A honfoglaló magyaroktól elszakadt magyar töredékekről már egyetemista koromban hallottam, köztük a kaukázusi magyarokról. Nagyapámat is megkérdeztem erről, abban bízva, hogy terebélyes könyvtárában talán akad valamilyen mű róluk. Válasza egy kicsit lehangolt: annak idején a pozsonyi antikváriumban megvásárolta valami Bendefy nevű szerző Kummagyaria című kötetét, de fogalma sincs, hogy a sok könyv között megtalálja-e. Csak annyit közölt erről, hogy ebben az illető a kaukázusi magyarság történetét foglalta össze.

kummagyaria
Bendefy László: Kummagyaria
Fotó:  Lacza Gergely

Nagyapám könyvtára évekkel a halála után vándorútra kényszerült és végül szüleim jelenlegi házában kötött ki, egyelőre még hatalmas kupacokba rakva, de mit ad isten, az egyik rakás tetején egy karcsú könyvecskére bukkantam, amely az a munka volt, amit nagyapám jó harminc évvel azelőtt emlegetett. Bendefy Lászlónak hívták teljes nevén az íróját és ez a műve 1941-ben jelent meg. Érdekes dolgokról ír benne és

a vatikáni levéltárban talált latin nyelvű iratokra hivatkozva igyekezett bizonyítani, hogy még a 14. században is éltek magyarok a Kaukázus vidékén, sőt volt egy nagy városuk, amelynek – szerinte – Madzsar volt a neve.
bendefy-laszlo
Bendefy László
Fotó:  Wikipédia

Bendefyről azért tudni kell, hogy eredetileg földrajzot és geológiát tanult, és 1945 után a szakmájában jeleskedett, a kaukázusi magyarságról viszont a második világháború éveiben több könyvet is kiadott.

Bár szakmai szempontból alapos munkát végzett, de számos esetben a Kaukázus vidékén létezett egykori települések, illetve az ott élt népek nevét eléggé önkényesen értelmezte és igyekezett minden áron a magyarokkal való szorosabb kapcsolatot bizonyítani.

És hogy pontot tegyek a végére, el kell azt is mondani, hogy Bendefy Kodolányit néhány évvel megelőzve ugyancsak megírta Julianus barát történetét.

bendefy-laszlo
Galéria
+5 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.