2019. szeptember 18., 23:28

Jókedvű verssimogatás Lackfi Jánossal a füleki FOLT Művészeti Műhelyben

Nagy sikert aratott Lackfi János kreatív írás műhelye Füleken, a II. Koháry István Alapiskolában. A József Attila- és Prima Primissima- díjas író, költő szeptember 17-én tartott foglalkozást gyerekeknek a Városi Művelődési Központ mellett működő FOLT Művészeti Műhely keretében.

lackfi2.jpg
Galéria
+3 kép a galériában
Fotó: Városi Művelődési Központ

A 8-9. osztályos diákokból álló csoport a népszerű költő vezetésével hamar ráhangolódott a közös versírásra. A diákok egyre bátrabban ötleteltek, s a jó hangulatban telt foglalkozás eredményeképpen izgalmas szövegek születtek. A tanulók megtapasztalhatták, hogy az irodalom nem valami szörnyű, kötelező büntetés, hanem lehet játék, humor és jókedv forrása is.

 Lackfi szerint egy bizonyos szintig az irodalom éppúgy tanítható, mint a foci vagy a konyhaművészet. Ám azt is hozzáteszi: „az, hogy igazi nagy sztár kiből lesz, már más kérdés.“

Az íráshoz rengeteg gyakorlás kell, akár a sporthoz, és Lackfi János már több mint egy évtizede kísérletezi ki a jobbnál jobb módszereket, amelyekkel művészi íráskészségünket fejleszthetjük. Az író a jókedvet, humort is fontosnak tartja. Az irodalomórákon nincs lehetőség írásfejlesztésre, mert a diákok leginkább csak „szépeket gondolhatnak arról, amit mások írtak“. Szerinte ez is az oka annak, hogy az irodalomról csak keveseknek jut eszébe a szórakozás. Vers- vagy prózasimogatóra lenne szükség, játékos és jókedvű órákra.

Fotó:  Városi Művelődési Központ

Lackfi sokat és sokfélét alkot. Afféle tipikus poeta universale. Egyike azon költőknek, akik az internet világát is intenzíven használják. Vörös Istvánnal együtt kezdeményezője volt az első Kreatív írás című komplex egyetemi képzés elindításának Magyarországon. Végzőseik közül azóta már publikáló költők, szerzők kerültek ki, például Simon Márton, Babiczky Tibor vagy Pion István.

Lackfi Füleken megvalósult foglalkozása a FOLT Művészeti Műhely keretében zajlott. A négy éve alakult összművészeti műhelyhez olyan fiatalok csatlakozhatnak, akik szeretnék magukat kipróbálni valamilyen művészeti ágban.

A FOLT workshopok, alkotóműhelyek formájában működik. Célja az amatőr művészeti tevékenység modern, alternatív megnyilvánulási formáinak terjesztése, különböző művészeti ágak összekapcsolásával. Itt találkozhat egymással a kreatív írás, a slam poetry, a különböző szövegek megzenésítése, a rövidfilmek létrehozása,  a díszletkészítés és más vizuális megjelenítések. Így születnek meg a FOLT műhelyében különböző szövegek (versek, szlogenek, slam poetry), zenei kreációk (dalok, megzenésített versek), vizuális amatőr művészi megnyilvánulások (díszlet, installációk dekorációi, képzőművészeti alkotások, fényfestés, történelmi fényképészeti eljárásokkal készített felvételek), audiovizuális alkotások (rövidfilmek, trackkek, promo videók) – illetve mindezek kombinációja vagy együttese.

A FOLT Művészeti Műhely egyik alapító tagja és megálmodója, Mizser Attila úgy fogalmaz, hogy „a műhelymunkák során az önmegvalósítás, az egyéni képességek kibontakoztatása a cél, ezért egyéni foglalkozásokra is sor kerül – itt nagyon sokat lehet tanulni, fejlődni, de aki eljön, annak a saját kitartását, eltökétségét is próbára kell tennie“.

Fotó:  Városi Művelődési Központ

lackfi2.jpg
Galéria
+3 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.