2024. június 6., 19:14

Itt az új felvidéki mesekönyv – Pelekaland a nyaralóban

Mesekönyvet jelentet meg a népszerű regényíró, Durica Katarina. A Rendes lányok csendben sírnak és a Mennyit adtál érte sikerkönyvek szerzője ezúttal a gyermekek kalandos világába kalauzolja el olvasóit. A Pelekaland a nyaralóban gyermekkönyv az Ünnepi Könyvhétre jelenik meg.

Pelekaland

Merész és kalandos vállalás egy felnőtteknek író sikerkönyv-szerzőtől, ha a gyermekek világába téved az írás során. Durica Katarínát saját kisgyermekeinek a felvidéki Kovácspatakon átélt kalandjai motiválták arra, hogy gyermekkönyv írásába kezdjen.

A Pelekaland a nyaralóban című gyermekkönyv várhatóan június 6-án kerül ki a piacra, az Ünnepi Könyvhéten mutatja be és dedikálja az írónő. Az illusztrációkat Dózsa Csilla készítette. Fantasztikus, felvidéki háttérben fürdő gyermekkönyvnek örülhetnek az olvasók.
A korhatár-besorolás szerint 5-8 éves gyerekeknek ajánljuk, de akár 12 évesek is élvezhetik a történetet. Pont az volt a lényeg, hogy olyan gyerekeknek szóló történetet írjak, amit ovisok, kisiskolások, de nagyobbacskák is élvezettel hallgatnak együtt“

– nyilatkozta Durica Katarína, aki elárulta, legkritikusabb javítói és olvasói a saját gyermekei voltak az írás, szerkesztés során. Olyan fontos kérdésekkel is foglalkozik, mint a gyermekek mobiltelefon használata vagy a környezettudatosság.

A nyári szünet kezdetén Hédi családjával Kovácspatakra utazik, a zajos nagyvárosból az erdő szélére. A sok iskolai feladat, dolgozat és különóra után már nagyon várja, hogy a nagy diófa alatt a pokrócról figyelje az elsuhanó felhőket, kémlelje a mókusokat, és hallgassa az erdő hangját. Ám az erdő széli házikóban hatalmas meglepetés várja a családot. A három testvér felfedezi, hogy pelék költöztek a házba! A cuki kis rágcsálók lopkodják a kekszet, megdézsmálják a reggeli maradékát, egész éjjel lármáznak a tetőn. És mintha a pelék nem okoznának elég nagy felfordulást a szomszéd telken elkezdik kivágni a fákat! A testvérek összefognak és elhatározzák, hogy megmentik őket a pusztulástól. A segítségükre sietnek a régi barátok, felbukkannak az új szomszédok, előkerül egy távcső, felállítják a sátrat és csatlakoznak a pelék is.

Durica Katarina ifjúsági regénye egy szeleburdi vakáció története, ahol egy hétéves kislány szemszögén keresztül megismerheti az olvasó, milyen nagycsaládban felnőni, egy nagy báty és egy ovis húg közt lenni, kétlaki életet élni, milyen a mobil és tablet nélküli nyári szünet, és mennyire fontos a  környezetünk védelme.

Kutatások bizonyítják, hogy azok a gyerekek, akik jobban ismerik a  családjuk történetét és van egy koherens élettörténeti narratívájuk,  jóval magasabb önbecsüléssel és küzdőképességgel rendelkeznek, amelyek az érzelmi intelligencia fontos faktorai. Katarina meséskönyvében, amellett, hogy megismerjük, milyen dinamikak működnek egy nagycsaládban és miért fontos a környezetvédelem, remekül szórakozhatunk a pelék által okozott galibákon és mi magunk is szurkolhatunk, hogy a szomszédos telek fái megmeneküljenek. A könyv olvasása után meséljük újra saját hasonló történeteinket, hogy gyermekünk életmeséje is gazdagodjon, formálódjon“

– ajánlja a könyvet a neves pszichológus és mesekutató Kádár Annamária

Durica Katarína június 16-án vasárnap 14:00-17:00 között dedikálja a pelekaland könyvét az ünnepi könyvhét forgatagában, Budapesten.

Durica Katarina (1983, Somorja) író, újságíró. Regényeiben olyan nőket érintő témákkal foglalkozik, mint a dunaszerdahelyi maffIiaerőszak női áldozatai, a prostitúcióra kényszerítés vagy az illegálisan működödő béranyaság helyzete. A nehéz témák után feltöltődésként a saját gyerekeinek kezdett el meseregényt írni.

 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.