2019. február 26., 16:27

Irodalomkedvelőknek nyílik a Mécsvirág

Ötödik éve működik a Mécsvirág Irodalmi Kör a Komáromi járásbeli Naszvad Csemadok-alapszervezete mellett. A Mécs László-versekből készült összeállításával eddig nem csak a Felvidéken és az anyaországban, hanem a svájci és a csehországi magyarok körében is nagy sikert aratott. Felettébb örvendetes, hogy e községben 65 különböző korú szereplő csatlakozott a hétvégi összmagyar Wass Albert Felolvasó Maratonhoz. Nem kell tehát tartani a tagutánpótlás hiányától.

Mécsvirág
Médialapozó
Fotó: Archív felvétel
Sikeres Mécs László-összeállítás és Bauer Katalin-emlékest

„A Mécsvirág Irodalmi Kör 2015 januárjában, többségében irodalomkedvelő naszvadi hölgyekből alakult. Eleinte csak egymást szórakoztattuk a szebbnél szebb versekkel, majd azokkal másokat is meg akartak örvendeztetni. A Naszvadról származó, s fél évszázadnyi csehországi tartózkodás után hazatérő Vecsey Lajos a sokáig méltatlanul mellőzött és üldözött papköltő, Mécs László verseit ajánlotta a figyelmünkbe. Azok közül kiválasztottunk tizenötöt, az életútjáról pedig készítettünk összekötő szöveget. Bő egyórás összeállításunkat Becse Szabó Ilona operaénekes dalokkal színesítette, s azt októberben bemutattuk a helyi kultúrházban. A nézők pozitív visszajelzéseinek hatására vettük fel a Mécsvirág nevet, amely kifejezést a költő egyik verséből kölcsönöztük“ - mondta el portálunknak Csontos Erzsébet, a kör jelenlegi vezetője.

Párhuzamosan a Mécs-összeállítással egy emlékműsort is készítettek a helyi magyar alapiskola fiatalon elhunyt, kiváló pedagógusának emlékére.

„A diákjai lelkében mély nyomot hagyott Bauer Ferencné Kürthy Katalin emlékére Petőfi Sándor és Arany János verseiből készített műsorunkat az év decemberében mutattuk be. Az eseményen tisztetelét tette a három fia: az azóta elhunyt Győző, valamint Balázs és Ferenc, akik alapítványt hoztak létre a legeredményesebb helyi magyar tanulók jutalmazására. Azóta minden tanév végén Bauer Katalin-emlékdíjban, vagyis emlékplakettben és az alapítvány anyagi támogatásában részesülnek az arra legérdemesebb gyerekek“ - tudtuk meg.

A hiánypótló Mécs-összeállítás iránt több felvidéki és külföldi magyar közösség érdeklődött.

„Úgy tűnt, hogy sokfelé szomjaznak a korábban tiltólistán szereplő Mécs László műveire. Azt Ógyallán, Párkányban, Gútán, majd Petrás Amália meghívására a Pozsonyligetfalu-i Csemadok-osoknak is bemutattuk. Kapcsolataim révén a budapesti rákosfalvai, rákoscsabai és farkasréti templomban is felléptünk. Mivel 1968-ban Naszvadról Svájba disszidált és azóta a svájci magyarok kulturális életének egyik „motorjává“ vált B. Szabó Péter, 2017-ben meghívott minket Zürichbe és Bázelbe. Ráadásként ifjú tagunk, a Fölszállott a páva tehetségkutató verseny egyik döntőse, Szabó Julcsi népdalénekes a zürichi magyar nyelvű szentmisén is dalolt. Tavaly ősszel pedig a Prágai Magyar Katolikus Plébánia, illetve a Felvidékről származó Balga Zoltán atya meghívásának tettünk eleget. Az ottani közösségi teremben megvalósult előadásunk sikere is folytatásra sarkallja a kör tagjait“ - szólt a legnagyobb sikereikről. Hozzátéve: már más helységekben is felléptek.

Idén 65 szereplővel csatlakoztak a Wass Albert Felolvasó Maratonhoz

A lelkes csoport idén harmadízben csatlakozott az összmagyar Wass Albert Felolvasó Maratonhoz.

„Először 2017-ben, a X. Wass Albert Felolvasó Maratonból vettük ki a részünket. A helyi kultúrházban zajlott rendezvényen id. Batta György író-publicista és Dráfi Matyás Jászai Mari-díjas, érdemes művész a nejével együtt tette tiszteletét. Az idei felolvasó estünk február 22-én 18-tól másnap hajnali 1 óráig tartott, s Dráfiék azon is részt vettek. Mivel időközben nem laposodott el, hanem inkább fokozódott a jó hangulat, többedmagukkal együtt végigülték a 7 órás műsort. A sokáig szintén háttérbe szorított Wass Albert-műveken kívül további szép magyar versek és prózarészletek, mesék is elhangzottak. Az alapiskolás vers- és prózamondók szintén önkéntes alapon csatlakoztak a felolvasókhoz, akárcsak az idősebb nemzedék tagjai. Az ógyallai Nosztalgia Vokál pedig megzenésített versekkel és Presser-szerzeményekkel színesítette a többgenerációs együttlétet, amely nálunk is ugyanúgy, ahogy Kárpát-medence-szerte 60 helyszínen mindenütt, a Székely Himnusszal kezdődött. Örvendetes, hogy idén 65-en vállalták a közreműködést. A baráti Kisújfalu Csemadok-tagjai közül négyen szintén bekapcsolódtak a felolvasó maratonunkba“ - árulta el.

Április 5-én 18 órától majd a komáromi Kossuth téri Csemadok-székházban élvezhetjük a Mécs László-összeállítást. Naszvadon sem maradhat el azonban a kör költészet napi rendezvénye, amelyen új vers-összeállítással örvendeztetik meg a közönséget.

Végül Csontos Erzsébet leszögezte: „A naszvadi, ám másutt tanuló középiskolások is szívesen fellépnek velünk. Van olyan család, amelyben az édesanya énekel, a fia pedig zongorán kíséri őt, tehát öröklődött a szereplési kedv. Biztosítottnak látszik tehát a Mécsvirág Irodalmi Kör tagutánpótlása - lesz aki Naszvadon tovább élteti a magyar szót és erősíti a helyi magyarság együvétartozását“.

Mécsvirág
+8 kép a galériában
Megosztás
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.