2022. augusztus 20., 18:52

Irodalom határon innen és túl - Fiatal Írók Tábora

A Szlovákiai Magyar Írók Társasága huszonnegyedik alkalommal szervezte meg a Fiatal Írók Táborát az ekecsi Nagyszegpusztán, valamint az Irodalmi Karaván programot, amelynek köszönhetően összeterelte a fiatal, szárnypróbálgató írókat és a tapasztalt alkotókat.

XXIV. FÍT
Fotó: A szerző felvétele

A hazaiak mellett a vajdasági és a kárpátaljai irodalom képviselői is bemutatkoztak, hiszen a két rendezvény céljai között szerepel az egyetemes magyar irodalom széles körű terjesztése határon innen és túl.

A fiatalok táborának hagyománya van a szlovákiai magyar irodalmárok körében. A helyszín is adott, a festői nagyszegpusztai Villa Filia mindig biztosítja a nyugodt környezetet az alkotáshoz, hiszen a táborban az előadások mellett egyfajta műhelymunka is zajlik. Az Irodalmi Karaván program most először kapcsolódott a táborhoz, amely során az írás rejtelmeiről és a külhoni tapasztalatokról beszélgettek a fiatal alkotókkal a kárpátaljai és a vajdasági vendégek.

XXIV. Fiatal Írók Tábora

A programért felelős szervező, Nagy Erika kifejtette, hogy minden évben igyekeznek minőségi előadásokkal gazdagítani a tábort, ezért olyan neves előadókat, írókat és irodalmárokat sorakoztatnak fel, akik inspirálóan hatnak a fiatalokra.

Könyvbemutatót tartott Szabó Zoltán Attila író, költő, de itt volt Fűzfa Balázs irodalomtörténész, aki a posztmodern kortárs költészetről adott elő, és zenés produkcióval lépett fel Farkas Izsák.
XXIV. FÍT
A szervezők minden évben igyekeznek minőségi előadásokkal gazdagítani a tábort
Fotó:  A szerző felvétele

A Pegazus Alkotópályázat eredményét szintén itt hirdetjük ki minden évben, idén is a líra és a próza kategóriában mérették meg magukat a pályázók. Vers kategóriában első helyezést ért el Nagy Erzsébet, második Szőcs László, harmadik pedig Bittera Sophie Iman lett. Prózában Balogh Ildikó végzett az első helyen, a másodikon Finta Viktória, a harmadikon Gubó Mária. A pályázatokat szakmai zsűri bírálta, név szerint Gál Éva, Bolemant László és Petőcz András. A jelentkezés jeligés volt, így a zsűri is csak a véleményezés után tudta meg, ki lapul egy-egy mű mögött – mondta el Nagy Erika.

Grendel Lajos Mentorprogram

A Szlovákiai Magyar Írók Társasága 2007 óta foglalkozik a pályakezdő, írói vénával rendelkező fiatalokkal a kritikusokból, irodalomtörténészekből, költőkből és prózaírókból álló mentorcsoport bevonásával. A műhelymunkákon alkalom nyílik a fiatalok és a mentorok személyes találkozására, személyes fejlődésüket szolgáló szakmai megbeszélésekre. Z. Németh István Talamon Alfonz-díjas író, a SZMÍT egyik mentora lapunknak elmondta, hogy Grendel Lajos tiszteletére nevezték el a programot Grendel Lajos Mentorprogramnak.

Grendel 2008-tól volt gesztora az írótáboroknak, ezért úgy határoztunk, hogy emlékét és nagyságát megőrizve így állítunk neki emléket.

A mentorprogram egyébként publikációs lehetőséget is biztosít a pályakezdő íróknak, valamint készülőben van a következő antológiakötet Szélvész címmel, amelyben nyolc tehetséges fiatal műveit olvashatják majd az érdeklődők – újságolta Z. Németh István.

A SZMÍT idén új gesztort avatott Petőcz András József Attila-, Márai Sándor- és Magyarország Babérkoszorúja-díjas író, költő személyében, aki emellett a Pegazus alkotópályázat zsűrijének egyik tagja is. 

Szerencsére általános érdeklődés van az írás iránt, ami elemi ösztön, önmagunk megmutatása, kifejezése. Az írótáborban nemcsak fiatalok gyűltek össze, hanem az idősebb generáció is megmutatta magát, ami szintén inspiráló.

Azt vallom, hogy amit írunk, elsősorban magunknak érdekes, nekünk fontos, s ezt kell átadnunk a másiknak is, hogy számára is ugyanolyan fontos legyen – fejtette ki Petőcz András.

XXIV. FÍT
A Fiatal Írók Táborát idén az Ekecs melletti Nagyszegpusztán tartották
Fotó:  A szerző felvétele

Bódi Péter mentorként vett részt az eddigi táborokban.

 – A tábort szerintem a kapcsolatépítés és a fejlődés jellemzi leginkább. Jómagam dramaturgiai feladatokkal szeretem ellátni az alkotókat, akik ugyanolyan kreatívan válaszolnak vissza a szövegeiken keresztül. Legalábbis többnyire nagyon érdekes szövegek születnek, amit kifejezetten üdvösnek tartok.

Finta Viktória 2020-ban járt először a Fiatal Írók Táborában, azóta minden alkalommal részt vesz a rendezvényen, mert számára fontos a közösség, illetve az, hogy olyan emberek társaságában lehet, akikkel nem találkozik minden nap. – A tábor hozadéka nyilvánvalóan a szakmai fejlődés is, hiszen itt minőségi idő nyílik arra, hogy az ember ténylegesen az irodalommal foglalkozzon, amire talán otthon nem marad elég ideje. A mentorok véleménye pedig rendkívül fontos, és nyilvánvalóan jó hatással van ránk, fiatal írókra. Úgy vélem, ha nem lennének ezek az alkalmak, akkor én is másfajta szerző lennék, és talán az irodalom is kisebb szerepet játszana az életemben – vallja Finta Viktória.

Irodalmi Karaván

Lakatos Mihály, József Attila-díjas erdélyi prózaíró indította el az Irodalmi Karaván programot, amelynek célja az irodalom terjesztése, népszerűsítése, a közös vagy hasonló problémák megbeszélése.

A legnagyobb gond, hogy nem ismerik egymást a hazai és a külhoni magyar szerzők. Könyveiket Szlovákiában nem tudjuk beszerezni. Erre kizárólag az ünnepi könyvhét, illetve hasonló események adnak alkalmat, vagy az, ha eljárunk egymáshoz

– mutatott rá Hodossy Gyula, a Szlovákiai Magyar Írók Társaságának elnöke.

A kárpátaljai magyar irodalom nem áll éppen túl jól. Korábban a megélhetés, manapság a háború miatt sok fiatal elhagyja szülőföldjét, de azért vannak olyanok, akik viszik tovább a lángot és irodalommal foglalkoznak Kárpátalján. Dupka György író, történész, Shrek Tímea prózaíró és Sz. Kárpáthy Kata prózaíró adtak betekintést a jelenlegi kárpátaljai, háborútól is sújtott helyzetbe.

XXIV. FÍT
Irodalmi Karaván
Fotó:  A szerző felvétele

Hasonló gondokkal küzdenek a Vajdaságban is. Beszédes István, József Attila-díjas költő, prózaíró szerint a legnagyobb problémát az jelenti, hogy kivándorolnak az országból a fiatalok, egyre kisebb az olvasótábor, lassan nem lesz kinek író-olvasó találkozókat, beszélgetéseket tartani a magyarlakta településeken.

A helyi civil kezdeményezések és kőintézmények rendszerében dolgozók nagyon aktívak és számos rendezvényt, eseményt tudnak tető alá hozni. A könyvterjesztés azonban szinte lehetetlen dolog, nincsenek használható vállalkozások, amelyeken keresztül eljutnának a könyvek a könyvesboltokba

– világosított fel Beszédes István.

 A fiatal alkotókat képviselő Bíró Tímea és Benedek Miklós, Sinkó-díjas költő elmondták, hogy a vajdasági fiatalság külföldön próbál szerencsét, mert a szülőhaza nem tud kellő feltételeket nyújtani az érvényesüléshez.

A Vajdaságban is hasonló a helyzet, mint Kárpátalján, de még megvannak a magyar nyelvű folyóirataink és színházaink.

Ámbár számos felsőoktatási szakirány nem nyílik magyarul, ezért sokan választják a budapesti, szegedi egyetemeket. A mi folyóiratunk a Híd, amely egy irodalmi kört is magába foglal, ahol megjelennek a fiatal szerzők művei. Ez a mozgatórugónk, ezt szeretnénk sokáig fenntartani és minél több fiatalt megszólítani – tette hozzá a házaspár, majd mindannyian felolvastak műveikből a közönségnek.   

Megjelent a Magyar7 hetilap 33. számában.   

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.