2022. március 25., 10:31

Irodalmi találkozások a rimaszombati könyvtárban

Az irodalmi találkozások egy csésze tea mellett című pályázat harmadik évfolyamának keretében több könyvbemutatót, rendhagyó irodalomórát és író-olvasó találkozót tartottak a rimaszombati Matej Hrebenda Könyvtárban.

Bőd Titanilla: Novota c. könyv bemutatója
Fotó: Virsinszky Tamás/ma7.sk

A rendezvénysorozat keretében először Fellinger Károly költő tartott rendhagyó irodalomórát diákoknak, s mutatta be falujáró verseit, majd Balázsy Panna hozta el a Sokszínű mesék c. kiadványt, amely 14 mesét tartalmaz 30 kiváló kortárs írótól, költőtől, művésztől.

Az említett két eseményre még ősszel került sor, a járványhelyzet miatt a Kisebbségi Kulturális Alap által támogatott pályázat további részének megvalósítását márciusra kellett halasztanunk – közölte Herczeg Rita, a könyvtár igazgatónője hozzátéve, hogy mindeközben már kidolgozták és beadták a pályázatot a rendezvénysorozat következő évfolyamára.

A hónap folyamán elsőként Gaál Lajos barlangász adott ízelítőt a gömöri régió természeti értékeiből. A Barlangok és Karsztok Nemzetközi Éve kapcsán összeállított vetített-képes előadása nagy sikert aratott a diákok között.

Gaál Lajos: Természeti értékeink c. előadása
Fotó:  Matej Hrebenda Könyvtár

A rimaszombati Bőd Titanilla sportújságíró Novota János futballkapusról írt könyve tavaly jelent meg a Madách Egyesület gondozásában. A fotókkal is gazdagon illusztrált életrajzi kötet keletkezéséről és a dunaszerdahelyi DAC, valamint a bécsi Rapid Wien kapusának karrierjéről, annak legemlékezetesebb pillanatairól, valamint a pályafutása befejezéséről és jelenlegi kihívásairól ugyancsak a könyvtárban beszélgettek a szerző, illetve Novota János jelenlétében. 

Sor került még egy másik író-olvasó találkozóra Marosz Diánával, aki a Tompa Mihály Alapiskola ötödikes diákjainak mutatta be a Benőke és Hanga, A kétnyelvű testvérek c. mesekönyvét. Az írónő rövid bemutatkozása után maga a kiadvány került a középpontba, majd egy kötetlen, a könyv kapcsán felmerülő témákról zajló párbeszéd alakult ki a gyerekek és az írónő között. Számtalan kérdés felmerült a kétnyelvűségről, a szlovák-magyar együttélésről, igazi eszmecsere alakult ki az írónő és az ötödikesek között.

Az irodalmi találkozások egy csésze tea mellett c. pályázat utolsó eseményeként pénteken két rendhagyó irodalomórát tartanak Laboda Róbert részvételével, aki a Karanténnapló című kötetét hozza el az érdeklődőknek.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.