2020. november 8., 08:22

Írjunk együtt egy mesekönyvet!

Az Arany ló gyermekei címmel indult meseíró pályázat a Kárpát-medence magyar tanítási nyelvű alapiskolái felső tagozatos diákjai részére.

Molnár Attila
Fotó: Márkus Emese

Molnár Attila, a Csenkey Baranta vezetője pályázati felhívást indított Az Arany ló gyermekei címmel a nemzeti összetartozás évének alkalmából. A felhívás hivatott megszólítani minden felső tagozatos (5.- 9.osztály) magyar tanulót, függetlenül attól, milyen magyarlakta területen élnek.

Molnár Attila az általam ismert egyik legelszántabb, legelhivatottabb ember, aki elsősorban a felvidéki, de az egész magyarság és magyaridentitás megmaradásáért küzd. Aktívan tevékenykedik a hagyományőrző rendezvényeken mind magánemberként, mind a Csenkey Baranta vezetőjeként. Két gyermek édesapja, fontos számára a magyar történelem és hagyományok megismertetése a fiatalokkal és a gyerekekkel.

De honnan is ered az ötlet?

Molnár Attila és családja baráti kapcsolatot ápolnak Kertai Zalán festőművésszel, akinek több festménye is a család tulajdonában vannak. Talán több olvasónak is ismerős lehet a naptársorozat, amikben híres magyar történelmi személyek portréi vannak. A festmények szintén Kertai Zalán alkotásai, a 2021-es, „Árpádháziak a Felvidéken” című már az ötödik naptár. A portrék adták az ötletet a mesekönyv megíratására és kiadatására. Először megkeresett több írót, hogy kisebb történetekben foglalják össze történelmi személyeink tetteit, de azon próbálkozások rendre kudarcba fulladtak. Ekkor támadt az ötlet, miszerint írják meg gyerekek a könyvet, így a történeteket az ő szemszögükből olvashatjuk.

Hogy fogják megvalósítani az ötletet?

A diákokat az iskolákon keresztül próbálják elérni és megszólítani. A főszervező már értesítette a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetségét, a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségét, a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetséget, és a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesületét, és megkérte őket, hogy segítsenek neki a pályázati felhívást eljuttatni a lehető legtöbb helyre. A horvátországi, az őrvidéki, a muravidéki, és a németországi iskolákat maga értesítette. A diaszpórában élő többi magyar gyereket is megpróbálja valamilyen módon elérni. A gyerekek pályázatait az iskolák nevezik majd be, minden iskolának legalább három munkát kell benyújtani, a megyéjükre kiosztott mindhárom témakörből legalább egyet-egyet. A sikeres pályázók munkái mellett természetesen a nevük is megjelenik majd, és jutalomként kapnak egy példányt az elkészült könyvből.

Mi a pályázat célja?

Egy egyedi és különleges mesekönyv kiadása. A magyarság fiataljainak összehozása és egységesítése a köteten keresztül. További cél, hogy minél több iskola, minél több megyéből nevezzen, hogy ténylegesen közösnek, a magyarokénak, a miénknek mondhassuk a könyvet.

Mik a mesékkel szemben támasztott követelmények?

Fontos, hogy a történelmi személyekről készült írásokat valós alapokra helyezzék a diákok, és a történelmi tények is pontosak legyenek. A további, külalaki és tartalmi követelmények pedig olvashatók magán a kiadott pályázati felhíváson.

A pályázati munkák leadási határideje 2021.január 31. A beérkezett munkákat egy szakmai zsűri fogja elbírálni.

A könyv kötésére is vannak már tervei az ötletgazdának. A festmények mellett a kötet másik különlegessége az lesz, hogy a mesék nemcsak a latin ábécé szerint magyarul, hanem rovásírással is megjelennek majd a könyvben.

A jelenlegi vírushelyzet miatt a tanároknak és a gyerekeknek is sokkal nagyobb kihívást fog jelenteni a fogalmazások elkészítése és a közös munka. A felső tagozatos diákok jelenleg otthonról tanulnak, így a történelmi tényeket könnyebb lesz tanulmányozni, de a tanárokkal a kapcsolattartás sokkal nehezebb, mintha iskolában lennének. Ennek ellenére remélhető, hogy a tanároknak így is sikerül motiválni a gyerekeket, diákokat a minél jobb történetek megírására.

A következő oldalon pedig további információk találhatók a pályázattal kapcsolatban.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.