2022. február 12., 10:59

Indul a KMI12 program második évada - Újabb 12 szerző műveit népszerűsíti a Petőfi Kulturális Ügynökség

Kihirdette a KMI 12 program második évadának szerzőlistáját a Petőfi Kulturális Ügynökség; a program célja, hogy minél szélesebb körben népszerűsítse a kiválasztott tizenkét kortárs magyar költő és író műveit, valamint növelje a szerzők ismertségét. A 2022-es év KMI12 tagjai között szakmailag elismert szerzőket és már bizonyított pályakezdőket egyaránt találunk.

Fotó: pixabay.com

A Petőfi Kulturális Ügynökség Kárpát-medencei Programigazgatóságának küldetése a kortárs magyar szépirodalom és az olvasás népszerűsítése határon innen és túl. A PKÜ kiemelt figyelmet szentel a KMI12 programnak, amely 2020-ban indult, és a pandémia miatt az első évad egészen 2021 végéig tartott.

Az Ügynökség számos formában hívja fel a figyelmet a kiválasztott tizenkét alkotó munkásságára és általuk a kortárs magyar szépirodalom sokszínűségére.

Az alkotók számára rendszeresen szerveznek író-olvasó találkozókat, fellépéseket irodalmi fesztiválokra, könyves- és más kulturális rendezvényekre:

vendégeskedtek egyebek mellett a Kolozsvári Ünnepi Könyvhéten és a Csíkszeredai Könyvvásáron, de bemutatkoztak a zentai Mementó Fesztiválon, a sárospataki központú I. Rimay Költészeti Fesztiválon vagy éppen itthon Kapolcson, a Művészetek Völgyében és az Ördögkatlanon is.

A világjárvány és a lezárások miatt sok program a virtuális térben valósult meg, így Nagy Lea például online vett részt a kolumbiai Medellín nemzetközi költészeti fesztiválján (Festival Internacional de Poesía de Medellín), mely a világ egyik legjelentősebb poétikai seregszemléje.

A kiválasztott szerzők a jövő olvasóinak nevelése érdekében rendszeresen találkoznak középiskolásokkal is: az Ügynökség idén összeállít egy középiskolai oktatásban használható oktatási segédanyagot és szöveggyűjteményt, illetve rendhagyó irodalomórákat szervez számukra hazai és határon túli magyar iskolákban.

A KMI 12 szerzőiről személyes hangvételű portréfilmek, műveikből versmegzenésítések, versfilmek és videoklipek is készülnek: a költők verseiből a Keleti András és Kohánszky Roy fémjelezte Eleven Költők Társasága zenei-filmes alkotóműhely készít popzenei műveket. Az EKT versmegzenésítéseit és versfilmjeit 2021-ben két rangos díjjal is jutalmazták a Bujtor István Filmfesztiválon és a Kaleidoszkóp nemzetközi VersFesztiválon. A prózaírók novelláiból több hangoskönyv is született és a program tizenkét résztvevőjének műveiből egy reprezentatív antológiát adott ki a Petőfi Kulturális Ügynökség Bennem a többi címmel - áll a Petőfi Kulturális Ügynökség közleményében.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.