2021. július 28., 09:14

Holdtitok antológia felvidéki szerzőkkel

Az Élő Irodalom – Élő Könyv Műhely a közel ötszáz pályázó közül több mint nyolcvan szerző prózáját, versét díjazta azzal, hogy helyet adott az alkotásoknak egy igényes, szép antológiában. A budapesti, nem hagyományos, non. profit kiadó vezetője Szilágyi Mária, aki majdnem tíz éve indította el ezt a nem hagyományos formációt, az Élő Irodalom – Élő Könyv Kiadót.

Antológia-Komárom
Fotó: Reczai Lilla

A komáromi Bow Garden első emeletén tartották meg a Holdtitok című antológia bemutatóját, amelyben hat felvidéki, amatőr, de annál inkább lelkes szerző is helyet kapott.

Szilágyi Mária (Cseppecske) a találkozó elején bemutatta az Élő Irodalom – Élő Könyv Kiadó és Műhely munkáját, megalakulását. Véleménye szerint (illetve mások szerint is) nagyon jók a magyar írók könyvei, de sem a kiadói, sem pedig a kereskedői hozzáállás nem olyan, amilyennek lennie kellene. Az Élő Irodalom – Élő Könyv Műhely azzal a céllal jött létre és azért is tevékenykedik, hogy legyen egy formáció, ahol a szerzők saját kézbe vehetik a megjelent vagy megjelenő könyveik sorsát úgy, hogy az nekik is jövedelmező legyen.

A szerzők azok, akik eljuttatják a saját köteteiket az emberekhez, így tudják népszerűsíteni az írásokat.

Antológia-Komárom
Fotó:  Reczai Lilla
Szilágyi Mária bemutatja a tevékenységüket

Pályázatokból és támogatói összegből állnak össze a különféle kötetek, a Holdtitok pedig egy irodalmi alkotóműhelyből született meg. 2021 februárjában indult el a kreatív írás tanfolyam, amely később a KékRóka Íróka kör lett. ,

A fürdőszobából a konyhába vezető szakaszon jutott az eszembe ez a név, mert a kék róka viszonylag ritka

– mondta el a bemutató során a somorjai Gyökeres Kinga, a tanfolyam egyik résztvevője. Az online térben találkoztak egymással a tagok és osztották meg gondolataikat, szövegeiket. Majd a Tardoskedden élő Benkő Tímea fedezte fel az Élő Irodalom – Élő Könyv pályázat felhívását, és a tanfolyamon résztvevők beküldték a felhívás kiírásnak megfelelő írásaikat.

A hold köré épültek a szövegek, természetesen mindenkinek más és más dolog jutott róla eszébe. A kötetben pedig a próza és a líra is helyet kapott.

A kötetbemutató része volt a tombolahúzás, amelynél a Szilágyi Mária által hozott, már megjelent kötetekből választhatott a közönség.

Antológia-Komárom
Fotó:  Reczai Lilla

A felvidéki szerzők között ott volt Gyurkovics Anikó (Siposkarcsa), Gubó Mária (Zsitvabesenyő), Benko Emőke (Érsekújvár), Szomík Szilvia (Komárom), Benkő Tímea (Tardoskedd) és Korpás Csenge (Komárom).

Antológia-Komárom
Fotó:  Reczai Lilla
Balról jobbra a felvidéki szerzők: Gyurkovics Anikó, Gubó Mária, Benko Emőke, Szomík Szilvia, Benkő Tímea

A szerzők a saját műveikből részleteket is felolvastak, hogy ezáltal közelebb hozzák a kötetet a hallgatósághoz. Az antológia hol hátborzongató, hol andalító verseket és elbeszéléseket tartalmaz, de minden bizonnyal az olvasó megtalálja benne a hozzáillő, kedves olvasmányt, amelynek ihletője a rejtelmes égitest volt.

Megosztás
Címkék