2023. november 28., 19:05

Gyermekdalok felvidéki költők verseire

Múltkor említettem, hogy keresgélés közben kezembe került két kiadvány. A nagyabonyi népdalkör legkedvesebb dalairól már írtam legutóbb, a másik könyvecske viszont igazi különlegesség, amit a Komáromi Járási Pedagógiai Központ jelentetett meg. Címe: Gyermekdalok – szlovákiai magyar költők verseire

Gyermekdalok – szlovákiai magyar költők verseire
Galéria
+5 kép a galériában
Gyermekdalok – szlovákiai magyar költők verseire
Fotó: Lacza Gergely

Ahogy a minap írtam, mindkét könyvben fontos szerepet kaptak a kották. Ám ennek a borítóján csak szlovákul szerepel az intézmény neve, tudjuk, milyen volt a helyzet akkor a hivatalos megnevezések terén, egyszerűen nem volt szabad „hivatalosan”, csak államnyelven használni őket. A verseket kiválasztotta és szerkesztette Bajnóczy Magda, megzenésítette: Dobi Géza. Az A4-es formátumban megjelent „füzet” Bevezetőjét is feltehetően a szerkesztő írta. Többek között megtudhatjuk belőle, hogy a megzenésített verseket a legkisebb gyerekeknek szánták, óvodásoknak, kisiskolásoknak.

dobi-geza
Dobi Géza
Fotó:  SZMÍT
Harminc év gyermekvers terméséből válogattuk ki a tartalmukat és művészi színvonalukat tekintve a megzenésítésre leginkább alkalmas és méltó gyermekverseket. (…) Hisz nem titok, hogy a művészeti ágak közül éppen a zene járul hozzá leginkább az érzelmi és az esztétikai neveléshez. (…) Tudjuk, hogy az itt élő költők állnak hozzánk legközelebb, mert hazai tájakról, emberekről, szokásokról írnak. Nem véletlen tehát, hanem hosszas és gondos válogatás eredménye ez a kis könyv.”

A kiadvány, füzet az ún. „konszolidáció” idején született, a mindent ellenőrző és figyelni akaró centralizálás időszakában. Ennek ellenére a tartalmán ez nem látszódik meg. (Ugyan mit is akarhattak volna az óvodásoktól, kérdezhetnénk naivan.) A Bevezető „kötelező”, ám ügyesen megfogalmazott mondata mai szemmel olvasva inkább már csak „adalék” a korszak megismeréséhez:

Ezzel a könyvvel szeretnénk elősegíteni a tantervben előírt követelmények megvalósítását, mely előírja a gyermekek hazafiasságra való nevelését is. Ez a nevelői munka, csak a legsajátabb zenei anyanyelvünkön lehet igazán eredményes.”

Az akkori viszonyokat és lehetőségeket vetíti elénk az is, hogy a „könyv”, vagy füzet (ki tudja hány példányban) sokszorosított formában jelent meg.

megzenesitett-versek-3
Gyermekdalok – szlovákiai magyar költők verseire
Fotó:  Lacza Gergely
E verseket Dobi Gézával a művészeti népiskola igazgatójával (a versek megzenésítőjével) nagy gonddal válogattuk össze, figyelembe véve azok irodalmi értékét, csakúgy, mint az óvodáskorú gyerekek fejlettségi korát”,

olvashatjuk.

A versek szerzői: Tóth Elemér, Petrik József, Gömöri Kovács István, Dénes György, Gyurcsó István, Simkó Tibor, Verseghy Erzsébet, Gál Sándor. A könyvecske megalkotói az óvodások, kisiskolások külön korcsoportjai szerint csoportosították az anyagot. A nagyobb gyerekeknél már nemcsak a dallam jelenik meg, hiszen Dobi Géza zongorakísérettel, botocskák, csörgők (stb.) beiktatásával, tehát a gyerekek aktív bevonásával is színesíti a dallamot.

megzenesitett-versek-1
Gyermekdalok – szlovákiai magyar költők verseire
Fotó:  Lacza Gergely

Vajon forgatja-e még valaki e megsárgult kiadvány lapjait? Nem hiszem… Egy általunk megélt kor, korszak lenyomata ez is (bár a tartalmát tekintve hála istennek „kortalan”), mint a másik kiadvány, melyről nemrégen írtam. Ez a sorsuk, hogy néha, váratlanul felbukkanjanak a semmiből, hírt adva egy még nem is olyan régen elmúlt „régi” világról.

megzenesitett-versek-4
Gyermekdalok – szlovákiai magyar költők verseire
Fotó:  Lacza Gergely

Végül hadd álljon itt, a Gyermekdalokban megjelent kedvenc költőm, Simkó Tibor megzenésített versének egyik strófája: „Dünge-donga – döng a ház, / itt a farsang, most bokázz, / verd a padlót, hogyha kell, / úgyse mész ma innen el!"

megzenesitett-versek-4
Galéria
+5 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.