Friss könyvek és megújult portál a Pozsonyi Kiflitől

muzsa.sk 2019. május 29., 18:21

Két mesekönyvvel és egy válogatáskötettel jelentkezik a Pozsonyi Kifli Polgári Társulás.

Fotó: Pozsonyi Kifli PT

Június 3-án 18 órakor a Pozsonyi Kifli civil szervezet három kiadványát mutatják be a pozsonyi Csemadok-székház nagytermében (Május 1. tér 10 – Námestie 1. mája 10).

Viera Kamenická Pozsonyi zsidó mesék című kötetét Csanda Gábor fordította, és a szerző saját illusztrációin kívül a régi zsidónegyedről készült felvételeket is tartalmaz. Kamenická a pozsonyi zsidóság történetének kutatójaként behatóan ismeri e közösség múltját, de könyve legfőbb erénye a személyes hangvétel. A mesekönyvről Szalay Zoltán író, publicista beszél majd.

Kacsinecz Krisztián író, újságíró méltatja Forgács Péter Fadrusz című kötetét, amely a pozsonyi származású Fadrusz János szobrászművészről szól. „Csak akarni kell, és az ember elér oda, ahova álmaiban vágyott” – ez a Fadrusz-szállóige örökre bevésődött a 12 éves főhős, Takács Dani kobakjába. A kötetet Szabó Réka illusztrációi és a szövegbe illesztett, Fadrusz Jánoshoz kötődő képmontázsok gazdagítják.

Az utóbbi hetekben teljesen megújult www.pozsonyikifli.sk várostörténeti portál legérdekesebb írásaiból szemezget a társulás A pozsonyi sétatéren megy a villamos... című friss válogatáskötete. Mi a pozsonyi kifli és kétszersült titka? Hogyan lett világhírű a helyi Palugyay pezsgő? Miért járt a városban Széchenyi István, Kossuth Lajos és Theodore Roosevelt? Hogyan vállalkoztak, szórakoztak, fürdőztek, kerékpároztak vagy éppen párbajoztak a boldog békeidők Pozsonyában? Milyenek voltak a karácsonyok? Kik és hogyan robbantották fel a dévényi várhegyen a millenniumi Árpád-emlékművet? A többi közt ezekre a kérdésekre is választ ad a gazdagon illusztrált, több mint 230 oldalas könyv, amelyet Görföl Jenő helytörténész és publicista, a Csemadok országos titkára mutat be.

A rendezvényre minden érdeklődőt szeretettel várnak! További részletek: https://www.facebook.com/events/435829297150240/ 

0 HOZZÁSZÓLÁS