Folyamatosan bővül a Füleki Városi Könyvtár állománya

Szvorák Emese 2019. január 30., 16:05

Különféle támogatásoknak és adományoknak köszönhetően, tavaly 984 db könyvvel bővült a Füleki Városi Könyvtár könyvállománya. A város költségvetésében meghatározott pénzösszegen kívül az intézmény pályázati forrásokra támaszkodik, melyek főként a gyűjteménygyarapítást célozzák meg.

Fotó: Füleki Városi Könyvtár

„Az NKA Márai Programjának köszönhetően Magyarországról rendszeresen érkeznek magyar nyelvű könyvek. A könyvtár dolgozói minden évben egy megadott listából válogathatnak, és, egy meghatározott kereten belül, az általuk választott könyvek érkeznek a könyvtárba. Tavaly 98 darab könyvet kaptunk 835 euró értékben” – tudatta Titton Viktória igazgató.

Az intézmény a tavalyi év során a Szlovák Művészeti Alapnál is sikeresen pályázott. „Ennek köszönhetően 3000 eurós támogatást nyert a könyvtár, melyet a 150 eurós önrésszel együtt kell elkölteni. Ez a pályázat a felnőtt szakirodalomra, tényirodalomra fókuszált. 2018 második felében kezdődött és idén júniusig tart, tehát még mindig zajlik a kiadványok vásárlása. Mostanáig összesen 204 db új publikációt vásároltunk. Ebből 187 db szlovák, 9 db magyar, és 8 db cseh nyelvű”- mondta, hozzátéve: a pályázat egyik feltétele, hogy a Művészeti Alap listájáról is kell válogatni.

Képgalériánk:
Fotó: Füleki Városi Könyvtár

Továbbá saját költségvetésből, újonnan megjelent, közkedvelt könyveket is rendszeresen vásárolnak a könyvtár munkatársai és olyanokat is, melyeket az olvasók kérnek.

„Ha elküldik a pontos megnevezését például egy drágább szakkönyvnek (egyetemi tanulmányokhoz, önképzéshez szükséges nyelvkönyvek, szótárak, stb.), vagy bárminek, amit szeretnének olvasni, azt meg tudjuk vásárolni. Leginkább azonban témaköröket javasolnak az olvasók, erre alapozva zajlik a beszerzés. A pszichológia, a pedagógia - neveléstan - gyermekek fejlesztése, nagyon keresettek az óvópedagógusok és pedagógusok körében, de az anyaszabadságukat töltő szülők esetében is. A tanulókat tekintve a történelmi, nyelvészeti, filozófiai témájú, illetve menedzsmenttel kapcsolatos könyvek keresettek”–közölte az igazgató. 

2018-ban összesen 4827 látogatója volt a könyvtárnak, ami főként a különféle rendezvények, könyvbemutatók, vetítések látogatottságának köszönhető. Ez a szám ugyan több mint 2017-ben, viszont a kölcsönzési kedv az előző évekhez képest visszaesett.

0 HOZZÁSZÓLÁS