2018. május 12., 10:12

Fiatal költők bemutatkozása Kassán

Pénteken tartották a Versforraló irodalmi pályázat ünnepélyes díjátadóját Kassán, a MaJel Rovás Központban.

versforralo-irodalmi-palyazat-dijatado-kassa
Galéria
+9 kép a galériában

A pályázat a Petőfi Sándor Program keretein belül, a Rovás Egyesület szervezésében, Magyarország Kassai Főkonzulátusa támogatásával valósult meg.

Gráf Dóra szervező, koordinátor elmondta, a Versforraló irodalmi pályázatot a Dél-Szlovákiában élő, a 15-19 éves korosztályba tartozó fiatalok számára hirdették meg, megkötés csupán annyi volt, hogy mindenki legfeljebb három verssel nevezhetett. „Összesen 42 pályázótól 102 pályamű érkezett, Dél-Szlovákia minden régiójából” – fejtette ki.

Az Áfra János, Mihályi Molnár László és Nagy Hajnal Csilla alkotta szakmai zsűri 14 pályázót választott ki, az ő munkáikból született meg a Versforraló fanzine. „A kiadvány nemcsak azért érdekes, mert a legtöbb benne szereplő szerzőnek ez az első megjelenése, hanem mert viszonylag kis példányszámban készült, az első száz példány egyedileg számozott” – mondta Gráf Dóra hozzátéve, a kiadványt a díjátadót követően eljuttatják a pályázók iskoláihoz is. A fanzine-ben a versek mellett összegyűjtötték a legfontosabb kortárs magyar irodalmi intézményeket, szervezeteket, folyóiratokat, portálokat, az utóbbiakat egy térképen is ábrázolták.

Az eredeti tervekkel ellentétben Nagy Hajnal Csilla nem tudott részt venni a díjátadón, de írt egy rövid értékelést, amit Kovács Ágnes, a Rovás Akadémia igazgatója ismertetett.  „A Versforraló irodalmi pályázat fontos küldetést vállal, megismertetni egymással és a kortárs irodalommal a Szlovákiában élő, magyarul verselő fiatalokat, középiskolásokat, elmesélni nekik, hogyan léphetnek ők is bele ebbe a sokszor szédítő, de rettenetesen izgalmas közegbe, ami az irodalom intézménye ma” – fogalmazott Nagy Hajnal Csilla, majd röviden értékelte a díjazottakat.

Molnár István három dalt adott elő, ebből kettő a pályázatra beküldött vers megzenésítése, a harmadik pedig József Attila Azt mondják című verse, „csak, hogy meglegyen a mérce”.

Ezt követően Gráf Dóra és Mihályi Molnár László átadta a díjakat. Az első díjat Bari Fatima nyerte el, a másodikat a Szmöre jelige alatt bejelentkezett pályázó, a harmadikat pedig Bombicz Eleonóra, valamint két különdíjat is kiosztottak, ezeket Homolya Krisztina és Csajkovsky Tímea kapta. A díjazottak meghívást kaptak különböző írószervezetek nyári táboraiba.

Mihályi Molnár László felajánlotta, hogy a Versforraló fanzine-ben megjelent anyagot elküldi a Magyar Írószövetség elnökének. Egyúttal hangsúlyozta, azok se mondjanak le az írásról, akik most nem kaptak díjat. „A külvilág természetesen mindig máshogy ítél, de van egy mérce, ami felé kell törekedni. »A mindenséggel mérd magad!« – József Attila ezt mondta. Valóban, tegyük fel a mércét, de ne ijedjünk meg attól, hogy magasan van! Ezen a létrán fel lehet mászni” – fogalmazott.

A díjátadót követően Bari Fatima lapunknak nyilatkozva elmondta, 19 éves, most érettségizik a királyhelmeci gimnáziumban. „Szabadidőmben a művészetekkel foglalkozom, versírással, színjátszással” – mondta. Hozzáfűzte, 11 éves kora óta ír verseket, manapság ihletért az aktuális témák felé fordul, de önmaga keresése is fontos szerepet kap.

versforralo-irodalmi-palyazat-dijatado-kassa
Galéria
+9 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.