Felvidéki írók is bemutatkoznak a 26. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon

Szabados Kati 2019. április 24., 15:39

Az idei, immár 26. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon 24 ország képviselteti magát, a három és fél nap alatt közel 850 vendég – művészek, írók, tudósok – részvételével. 145 kiállító várja a közönséget színes könyvkínálattal, valamint író-olvasó találkozókkal, könyvbemutatókkal, dedikálásokkal, felolvasásokkal, koncertekkel és kiállításokkal – összesen csaknem 400 eseménnyel – 2019. április 25–28. között a Millenárison.

Fotó: bookfest.hu

A Könyvfesztivál a nagyközönség számára nyitott vásár, amelyen évente több tízezer látogató fordul meg a pavilonok körül, ahol közel 50 000 kötet és több száz újdonság közül válogathatnak. A könyvkínálat és a programkínálat szerteágazó, minden korosztály számára tartogat újdonságokat.

Idén a dunaszerdahelyi Családi Könyvklub is képviselteti magát a fesztiválon, három felvidéki témájú könyvet mutat be az olvasóközönségnek.

Fotó: bookfest.hu

A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése Budapest főpolgármesterével, a Főváros támogatásával huszonöt esztendeje alapította meg a Budapest Nagydíjat, amely azóta a Magyarországon külföldi írónak adható legrangosabb elismeréssé vált.

Idén a Budapest Nagydíj Kiss Ilona, Munkácsy-díjas grafikusművész egyik legszebb művészkönyve: Kányádi Sándor Volna még című versének exkluzív kiadása, Claire Anne Magnès francia fordításával.

Az idei díszvendég-író a napjaink északi irodalmának nemzetközileg elismert norvég alkotója, Karl Ove Knausgård, a Magvető Kiadó szerzője.

Fotó: bookfest.hu

Tizenkilencedik alkalommal ad otthont a fesztivál Európa legtehetségesebb pályakezdő prózaírói nemzetközi bemutatkozásának. Az Európai Elsőkönyvesek Fesztiváljára idén 22 országból érkeznek fiatal írók. Magyarországot a Margó-díjas Mécs Anna képviseli.

A könyvfesztivál a magyar könyvkiadás bemutatkozásának fontos lehetősége: a kortárs magyar szépirodalom mellett a könyvkultúránk minden ágazatában jelennek meg a kiadók újdonságaikkal. Ezen a hétvégén többek között Bodor Ádám, Eszterhai Katalin, Háy János, Nógrádi Gábor, Spiró György, Száraz Miklós György, Turczi István vagy Vámos Miklós új kötetének bemutatójára is ellátogathat a közönség.

Felsorolni is nehéz azt a sok játékos ötletet, amivel a gyermekkönyvkiadók ráébresztik a gyerekeket az olvasás szeretetére, egyben megszólítják szüleiket és tanáraikat. Lesz mesemondás, koncert és közös éneklés, felolvasó- és papírszínház, játszóház, gyermekfoglalkoztató, emellett több vetélkedő – és persze könyvbemutató, dedikálás a Gyerek(b)irodalomban, amely idén a Millenárison, a Nemzeti Táncszínház vadonatúj épületének előcsarnokában kap helyet.

Fotó: bookfest.hu

Az idei évben a felvidéki Családi Könyvklub igazi mesterhármassal mutatkozik be a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon.

Április 26-án, pénteken a Millenáris fesztiválcsarnok Votisky Zsuzsa termében, délelőtt 10:30-kor kezdődik a dunaszerdahelyi Családi könyvklub irodalmi maratonja. Győry Attilától, a Családi könyvklub vezetőjétől megtudtuk, hogy sajátos, különc, igazi felvidéki témákkal mutatkoznak majd be a fesztiválon.

Simon Attila, Szomolai Tibor és Benkő László könyveit mutatják be

Győry Attila elmondta, hogy az első könyv Simon Attila Csak álltunk és sírtunk című könyve lesz. Ez a rendkívüli fontosságú kötet a Felvidék 1938-as  visszacsatolásának kordokumentációs könyve. Tulajdonképpen a  visszacsatolás első napjairól tudunk meg sok újdonságot, de nem a történészek szempontjából, hanem  a  kortársak szemével. A 184 korabeli fotóval illusztrált könyvet Simon Attila történész, egyetemi tanár, a Fórum Kisebbségkutató Intézet vezetője mutatja be.

Fotó: konyvklub.sk

Ezt követően 11:30-kor Szomolai Tibor a viharos sikerű A klán című könyvét mutatja be. A vérbeli maffia-krimiben az 1990-es évek dunaszerdahelyi gengszterei, azaz a "Pápay klán“ emberei és a "könnyű nők" mellett színes kavalkádban vonulnak fel a politikusok, a bukott kommunisták.

Fotó: konyvklub.sk

„Harmadikként a Családi Könyvklub idei zászlóshajója úszik be a terembe 13:00 órakor. Benkő László legújabb, A pozsonyi csata című könyvét nemcsak a könyvszakma, hanem olvasók ezrei is érdeklődve várják.“ – mondta Győry Attila. Hozzátette, hogy Benkő László különleges, történelmi előadásai immár legendásak.

Képgalériánk:
Fotó: konyvklub.sk

Igazi időutazásban lehet majd részünk, hiszen a kor, a téma több, mint érdekes. A Pozsonyi Csata ízig-vérig olyan fordulatos, kalandos történelmi regény, amely plasztikusan mutatja be a korabeli történéseket, annak politikumát, és megmutatja a maga nemében világviszonylatban is különleges taktikai érzékkel megvívott, hősies csatát.

A Családi Könyvklub vezetője szerint a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál egy  kiváló program lehet az irodalomkedvelők számára, ahol számtalan lehetőség, több ezernyi könyv, író, kiadó, egy igazi könyves Kánaán várja az olvasókat.

 

0 HOZZÁSZÓLÁS