2013. július 19., 19:36

Felháborodott a Harry Potter-könyvek írója

LONDON. Csalódottságának és felháborodásának adott hangot J. K. Rowling, miután kiderült: az őt képviselő ügyvédi irodától szivárgott ki, hogy áprilisban álnéven publikált egy bűnügyi regényt.

Az ügyről a The Sunday Times című brit lap írt először, amelynek névtelen Twitter-üzenetek hívták fel a figyelmét arra, hogy Rowling a Robert Galbraith álnevet használva írt egy krimit The Cuckoo’s Calling (Szól a kakukk) címmel. A lap stábja az információ birtokában először nekilátott, hogy összehasonlítsa a Harry Potter-regények írójának nyelvezetét a krimijével, aztán azt is kiderítették, hogy Galbraith és az írónő irodalmi ügynöke ugyanaz. A nagy "leleplezés" közlése után Rowling kénytelen volt elismerni, hogy álnevet használt. Mint mondta, örült volna, ha tovább titokban marad, mert "csodálatos volt kiadni egy könyvet a sok hűhó és a nagy várakozások nélkül".

A krimi egyébként megjelenésekor csupa biztató és dicsérő kritikát kapott, igaz, hogy csak 1500 példányban kelt el. Azonban amint kiderült, hogy Rowling írta, nyomban a bestsellerlistákra került. A bűnügyi történet főhőse, Cormoran Strike magándetektív, az afganisztáni háború testileg és lelkileg is sérült veteránja, aki egy szupermodell rejtélyes halála miatt nyomoz. A The Sunday Times végül nyomára akadt a névtelen twitterezőnek is: a tipp a Russells londoni ügyvédi iroda egyik jogásza, Chris Gossage feleségének legjobb barátnőjétől, Judith Callegaritól érkezett. Rowling csütörtökön csalódottan és felháborodottan reagált az indiszkrécióra.

"Maroknyian tudtak az álnevemről, és nem volt valami kellemes azon töprengeni, hogy miként szerezhetett tudomást egy nő, akiről vasárnapig nem is hallottam, egy olyan dologról, amelyről régi barátaim közül is alig tudott valaki" - fogalmazott az írónő. Hozzátette: nem kifejezés, hogy mennyire csalódottnak érzi magát, hiszen éppen az érdekeit képviselő Russellstől nem várta volna, hogy elárulja. Mint mondta: nagyon mérges, amiért kiderült, rossz helyre fektette bizalmát.

A Russells bocsánatot kért a történtekért, és egyúttal azt is kijelentették, hogy a kiszivárgott információ nem valamiféle marketingfogás része volt. Szóvivőjük közölte, hogy Gossage még a cég partnere, arról azonban nem beszélt, hogy Rowling kapcsolatban áll-e még az ügyvédi irodával. A brit lap úgy értesült, hogy J. K. Rowling már elkészült a második Cormoran Strike-krimivel is, amely jövőre jelenik meg. Az írónő első, felnőtteknek szóló regénye, az Átmeneti üresedés tavaly látott napvilágot vegyes fogadtatás mellett.

Megosztás

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.