2023. szeptember 29., 15:01

Fekete István Múzeuma Dombóváron

Vuk, Bogáncs, Kele, Tüskevár, A koppányi aga testamentuma… Csak néhány cím Fekete István  életművéből. A magyarok könyveinek hőseit többé-- kevésbé ismerik, ám a szerzőről vajmi keveset tudnak. A Dombóváron élő Bodó Imre agrármérnök, helytörténész évtizedek óta azon dolgozik, hogy ez megváltozzon, ezért családi háza udvarán Fekete István emlékmúzeumot hozott létre, a kertben pedig a szerző mellszobra, Farkas Pál szobrászművész alkotása áll. Vendégeit maga a házigazda kalauzolja, aki alapos ismertetőt nyújt a vadász-halász szerzőről, Fekete Istvánról.

Fekete István Múzeuma Dombóváron
Galéria
+4 kép a galériában
Emlékek és emberek
Fotó: Zsebik Ildikó

Milyen közegből érkezett az irodalomba az író?

– kérdeztük a lelkes házigazdát, aki a sors fintorának köszönhetően soha sem találkozott Fekete Istvánnal.

A Somogy megyei Göllén látta meg a napvilágot 1900-ban, Fekete Árpád tanító, iskolamester és Sipos Anna első gyermekeként. Apja dombóvári születésű volt, én viszont göllei vagyok, és ha nem is találkoztam az íróval személyesen, azt a közeget, azokat az embereket, akik körülvették, ismertem és szerettem. Valamennyien derék, becsületes emberek voltak. A fiatal István az elemit helyben végezte, de polgári iskolába már Kaposvárott járt, ahová szülei is elköltöztek. 15 éves volt, amikor az egyik tanára észrevette, milyen jó tollú diák. Végül a felső kereskedelmi iskolában érettségizik. Felsőfokú tanulmányait pedig mezőgazdászként fejezte be. Gyermekkorának részleteiről a Ballagó idő című könyvében számol be.

Egészen kicsi korától nyilvánvaló volt, hogy rajong a  természetért, érti az élővilág működését. Eleinte  csak vadászkalandjait jegyezte le, ezeket az írásokat  a Nimród című vadászlapban rendszeresen meg is jelentette. Később a halászattal kapcsolatos könyvéből  tankönyv lett.

Mikor alapított családot?

Tanulmányai befejezése után Bakócára került segédtiszti állásba, ott ismerte meg későbbi feleségét, Piller Editet. Első közös otthonukat Ajkán alakították ki, ahol 1930-ban született meg lányuk, Edit, 2 évvel később, fiuk, István. Lányukból apáca lett, s amint a rendet Magyarországon feloszlatták, azonnal Ausztriába emigrált. Ott egy leánygimnázium iskolaigazgatójává választották. 2013-ban hunyt el.

Fiuk, István az 1956-os forradalomban való részvétele miatt kényszerült elhagyni az országot, pillanatnyilag Chicagóban él. Egyéb elfoglaltságai mellett maga is írt. Főszerkesztője is volt a Chicago és környéke című hetilapnak. Állandó rovata volt a világ minden táján olvasható Kanadai Magyarságban. 1990 óta 25 könyve került kiadásra. Apjához képest azonban nem tartja magát igazán jó írónak.

Azt szeretné, ha halála után szülei mellé helyeznék örök nyugalomra. Vele folyamatosan kapcsolatban állok.

Fekete István Múzeuma Dombóváron
Fekete István Múzeuma
Fotó:  Zsebik Ildikó

Mikor jött létre az itt látható gyűjtemény?

A gyűjtemény 1995. június 24-én nyitotta meg kapuit, ebben az évben lett volna Fekete István 95 esztendős, illetve ekkor emlékeztünk halálának 25. évfordulójára is.

A múzeumban láthatóak az író személyes tárgyai, kéziratai, oklevelei, kitüntetései, alkotásai, festmények és fotók. Ma már összesen 4 terem áll rendelkezésünkre ahhoz, hogy minél átfogóbb képet adhassunk a szerzőről.
Fekete István Múzeuma Dombóváron
Bodó Imre
Fotó:  Zsebik Ildikó

A Fekete István Kulturális Egyesület egy évvel később, 1996-ban alakult. Céljai közül kiemelném Fekete István kulturális hagyatékának megőrzését és közkinccsé tételét, az olvasóvá nevelés kiterjesztését a mai magyar irodalomra, a honismereti és a helytörténeti mozgalmak fellendítését. A gyűjtemény egy részét az író özvegyétől kaptam, de az ő halála után is kerültek hozzám különböző dokumentumok, fényképek, az író kézjegyével ellátott kötetek, lányuk és testvéreinek családi iratai. Ezeket az író fia, ifjabb Fekete István adományozta a múzeumnak. A gyűjteményem ugyancsak jelentős részét képezi egy nagy Fekete-rajongó, Csermely Ottóné hagyatéka is.

Fekete István Múzeuma Dombóváron
Szobor a kertben
Fotó:  Zsebik Ildikó

Azt olvastam valahol, hogy Jókai után Fekete István regényei jelentek meg legnagyobb példányszámban, sőt több nyelvre is lefordították alkotásait. Az irodalomtörténet részéről mégsem övezi emlékét rangjának megfelelő elismerés!

Az író számára az országos siker 1948-ban véget ért. 1940-től még a Kisfaludy Társaság tagjává és az ország 15 legjobb írójának egyikévé választották. Olyan barátokkal vadászott, mint Csathó Kálmán, gróf Széchenyi Zsigmond, Kittenberger Kálmán. 

Fekete István soha sem politizált, ám az igazat mindig mindenről megírta. Például a Zsellérek című regényében a Tanácsköztársaság hibáit bírálja. A mű megjelenésekor hatalmas sikert aratott, 1939-es megjelenése után hétszer adták ki négy éven belül.

Ez tehát Fekete  egyik legsikeresebb alkotása. Az író nyilvánosan vállalta istenhitét és  konzervativizmusát is. Világos tehát, miért bántotta annyira a szemét a szocialista állam vezetésének. Kénytelen-kelletlen vált ifjúsági íróvá: ezt engedték meg számára. Könyvei a világháború után tiltólistára kerültek, de ezt sem érezte a rendszer elég büntetésnek. Az AVO emberei az Andrássy út 60. szám alatt úgy megverték, hogy sérüléseibe fél szemét és fél veséjét is elveszítette. A negyvenes évek végétől mintegy 8 éven át nem jelenhettek meg művei, csak az Új Ember közölte írásait. De igazán a rendszerváltozás után  sem rehabilitálták.

Fekete István Múzeuma Dombóváron
Kiadványok
Fotó:  Zsebik Ildikó
A magyar irodalomtörténetben máig nem tölti be azt a helyet, ami megilletné, pedig könyveivel jelentősen hozzájárult a magyar paraszti világ bemutatásához. Művei 12 országban, 14 nyelven, 15 milliós példányszámban, 45 kiadásban jelentek meg idáig.

A Vuk például török, kínai, japán nyelven is olvasható. A magyar erdész-vadász irodalomnak ő volt a  legismertebb művelője. Munkásságának  tehát nem az ifjúsági irodalom a legfontosabb eleme.  2021-ben Bertha Lívia rendezésében készült az íróról egy 80 perces dokumentumfilm.

Fekete István Múzeuma Dombóváron
Fekete István sírja
Fotó:  Zsebik Ildikó

2004-ben Fekete István hamvai a Farkasréti temetőből Göllére kerültek. Miért?

 Az exhumálást és az újratemetést az író gyerekei kezdeményezték, és 2004-ben valósult meg. Gyermekei meggyőződéssel vallották: apjuk igazán jól csak Göllén érezte magát.

1970-ben Budapesten 350 ember kísérte az írót utolsó útjára, újratemetésén az Írószövetség nevében Jókai Anna búcsúztatta, és 2500 ember rótta le kegyeletét a koporsó előtt.

Az író földi maradványai mellé helyezték felesége urnáját is. A sírba került még az író 50, nemzeti szalaggal átkötött könyve, valamint Bogáncs kutya hamvai.

Fekete István Múzeuma Dombóváron
Galéria
+4 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.