Fejtörők Vaskői Károlytól

2020. december 14., 19:04
Virsinszky Tamás

Megjelent Vaskői Károly rimaszombati nyugalmazott pedagógus, iskolaigazgató Talányok című kötete, amely játékos módon méri fel a gyermekek tudását. Ezen kívül a felnőtt olvasó számára is új ismeretek elsajátítását teszi lehetővé

Az ötletesen megfogalmazott 4-6 soros versikék amellett, hogy kiváló szórakozást nyújtanak, a fejtörőket kedvelő felnőttek számára is nyújtanak újdonságot. 

A Talányok kicsiknek, nagyoknak, fiúknak, lányoknak című könyv hétszáz találós kérdést tartalmaz verses formában.

Hét különböző témakörbe sorolva található benne száz-száz kérdés az állatok, a csillagászat, az irodalom világából, de szerepelnek benne mitológiai és bibliai történetekre, valamint a magyar történelemre vonatkozó kérdések is, illetve pontozott, rímhez illeszthető nyelvi feladványok.

A vetélkedők kedvelőinek segítséget nyújthat a könyvhöz csatolt különálló, kivehető rész oly módon, hogy - a témák között tetszés szerint válogatva - összeállíthassanak a közölt mintához hasonló, újabb és újabb feladatokat, kérdéseket, táblázatokat mások szórakoztatására.

„A könyv szerzőjének célja, hogy a kérdések megfejtésekor ne csak szórakoztassa a kedves Olvasót, hanem a már régebben megszerzett ismereteit előcsalja a felejtés homályából, esetleg tudását játékos formában gazdagítsa, vagy felkeltse érdeklődését izgalmasnak tűnő témák iránt. A hét szivárványszín szerepeltetése a biblia ősi szimbólumának valós üzenetét hívatott közvetíteni, sugallani”

– írja Poór János, a könyv szerkesztője.

Az ízlésesen kidolgozott szép rajzok Nagy Rita illusztrátor munkáját dicsérik. A kötet megjelenését Bodon István és Vaskői Zsolt támogatta. A könyvet a rimaszombati Li-Nox nyomda adta ki 150 példányszámban. Megvásárolható a rimaszombati Tompa Mihály Könyvesboltban, vagy a vaskoik6@gmail.com címen lehet érdeklődni a megrendelést és a kézbesítést illetően.

Vaskői Károlynak 2006-ban jelent meg első, Szappanbuborék című kötete, 2010-re pedig elkészült az Ábécés történetek című könyv 34 alliterációs verse, amelyek könyv formájában tavaly kerültek kiadásra. Azóta megjelent a Góliás, a kincskereső óriás című verses-mesés gyermekkönyve is, a legújabb Talányok c. kötete pedig nemrég, novemberben látta meg a napvilágot.