2022. június 23., 13:38

Érdekel a műfordítás? A lakitelki műfordítói táborban a helyed!

Hetedik éve tartják Lakitelken a Németh László tábort fiatal műfordítóknak, akik a Magyarországgal szomszédos nemzetek nyelvéből fordítanak. Az idei találkozóra július 18-ig lehet jelentkezni, akár a jelen cikkből letölthető Jelentkezési lap segítségével.

pályázat, pályázatot ír
Illusztrációs felvétel
Fotó: unsplash.com

A Lakiteleki Népfőiskola, a Kelet- és Közép-Európai Kutatásért és Képzésért Alapítvány és a Magyar Írószövetség pályázatot hirdet a Németh László műfordítói táborban való részvételre. A pályázati felhívásra azoknak a 35 év alatti fiataloknak a jelentkezését várják, akik elhivatottságot éreznek magukban a mai Magyarország jelenlegi (horvát, román, szerb, szlovák, szlovén, ukrán) és történelmi (csehek, lengyelek) szomszédainak nyelvén született szépirodalmi szövegek magyarra fordítása iránt.

A műfordítói táborban a résztvevők előadásokat hallhatnak a közép-európai irodalmakról és kultúrákról, a művelődési kapcsolatok hagyományáról,

valamint szemináriumi foglalkozások keretében (egyes nyelvek szerinti kiscsoportokban) megismerkedhetnek az adott nyelvű szövegek fordításának elméletével és gyakorlatával.

A képzés térítésmentes, a tábor teljes idejére a Lakiteleki Népfőiskola és a Kelet- és Közép-Európai Kutatásért és Képzésért Alapítvány ellátást – szállást és étkezést – biztosít a nyertes pályázók számára.

A fordítótáborba egy legalább 4-5 ezer karakternyi, nyomtatásban meg nem jelent magyarra fordított XX-XXI. századi szöveggel, mint pályamunkával lehet jelentkezni.

A pályamunka mellé kell csatolni a Lakiteleki Népfőiskola honlapjáról (http://nepfolakitelek.hu/), vagy a jelen cikkünk alól letölthető kitöltött és aláírással ellátott jelentkezési lapot.

A pályamunkákat, valamint a jelentkezési lapot pdf formátumban az alábbi e-mail címre kell küldeni: lakitelekitaborok@gmail.com A tábor szervezői egyéb kérdésre, észrevételre is szívesen reagálnak, azokat szintén a fent említett címre lehet elküldeni. Fontos tudni, hogy a pályamunkához csatolni kell – forrásmegjelöléssel együtt – az eredeti szöveget is!

A fordítótábor helyszíne: Lakiteleki Népfőiskola

A fordítótábor ideje: 2022. augusztus 15-21.

A pályamunkák és a jelentkezési lapok beküldési határideje: 2022. július 18.

A beérkező munkákat szakmai zsűri bírálja el, a nyertes pályázókat 2022. július 25-ig értesíti a részvételi lehetőségekről

- tájékoztatta portálunkat a tábor szakmai vezetője, az ELTE nyugalmazott professzora, Kis Gy. Csaba.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.