Előjegyeztethető, hiánypótló kiadvány: Komárom története képeslapokon

2021. február 13., 18:56
Nagy Miskó Ildikó

Miközben a pandémia miatt el kell halasztanunk a más tájak, emberek megismerését célzó útiterveinket, több időt fordíthatunk a szülővárosunk, lakhelyünk múltjának, értékeinek a megismerésére. Ebben nagy segítségünkre lehet a Nec Arte Nec Marte Polgári Társulás által, magyarországi kormánytámogatással nemrég megjelentetett Komárom története képeslapokon című szemgyönyörködtető és tartalmas könyvritkaság, amely nem csak a helyi lokálpatrióták könyvespolcára kívánkozik...

Az ízléses kivitelezésű, A4-es formátumú, 165 oldalas kötetbe a saját több ezer darabos képeslap-gyűjteményéből közel 320-at válogatott be Gráfel Lajos műemlékvédő, grafikus és történelmi építész, aki a szívügyének tartva, a nyugdíjba vonulásáig, évtizedeken át irányította Komárom műemlék-épületeinek és az erődrendszerének a felújítását. A „legbeszédesebb“ képeslapjai közkinccsé tételéte Varga Tamás, Komárom alpolgármestere és a Nec Arte Nec Marte Polgári Társulás alapító elnöke kérte fel őt.

Előjegyeztethető, hiánypótló kiadvány: Komárom története képeslapokon
Fotó: www.knkniha.sk
Gráfel Lajos műemlékvédő, grafikus és történelmi építész
A kiadványba azokat a képeslapokat válogattam be, melyek a rajtuk levő városképek által az olvasók számára teljes képet nyújtanak a 80-120 évvel ezelőtti Komárom utcáiról, tereiről. Nem mindegyik, az albumba beválogatott képeslapon szereplő korabeli fénykép keletkezésének ismert a dátuma.”

„Ebből kifolyólag ezeknél nincs is feltüntetve évszám, a kedves olvasók képzeletére bízom annak időbeli besorolását... Az összes képeslap alatt egy rövid szövegben pontosan beazonosítom a rajta levő korabeli fotográfia készítésének pontos helyszínét. A könnyebb tájékozódás érdekében a kiadványba kiválasztottam Komárom térképét az 1907-es évből, valamint a legfontosabb utcák és terek eredeti nevének listáját“ -- olvasható Gráfel Lajos történelmi összefoglalóval gazdagított, magyar és szlovák nyelvű előszavában.

Előjegyeztethető, hiánypótló kiadvány: Komárom története képeslapokon
Fotó: www.knkniha.sk

A sajátos hangulatú időutazásunk során a boldog békeidőktől kezdve 1940-ig barangolhatunk a dicső Duna-parti városban, megcsodálva a jellegzetes építményeit, arculatának kisebb-nagyobb változásait és kevésbé ismert helyszíneit.

Közben képzeletben helyet foglalhatunk egy fiákeren vagy konflison, fürkészve az elegáns ruhákban feszítő, kalapos hölgyeket és urakat, akik talán éppen az Anglia parkbeli Zenepavilon felé sétálnak, hogy majd élvezzék a helyőrség zenekarának fülbemászó koncertjét.

Az is előfordulhat, hogy éppen a Tiszti Kaszinó kihagyhatatlan társasági eseményét, esetleg a pazar Grand kávéházat vagy a közkedvelt Apollo mozit veszik célba. Mások pedig szívesen időznek a Klapka téri városi piac színes forgatagában, vagy a Duna-parton romantikázva kémlelik az úszó vízimalmokat és a horgonyzó gőzhajókat, uszályokat...

Előjegyeztethető, hiánypótló kiadvány: Komárom története képeslapokon
Fotó: www.knkniha.sk
Országunkban talán nincs még egy olyan város, amelynek történelmi múltja s annak gazdagsága vetekedhetne Komároméval. A város 16. századtól 19. század végéig tartó felemelkedésének, dicső múltjának számtalan lenyomatával és maradandó emlékével találkozhatunk az utcáit járva. Ennek a korszaknak a néma tanúi a fennmaradt régi képeslapok, melyek sokunkból váltják ki a büszke lokálpatriótát...“

– vallja Gráfel Lajos.

A későbbi nemzedékeknek legalább ekképp megmutatják a történelem viharainak vagy a szocialista „városfejlesztési“ programnak áldozatul esett olyan patinás épületeket, mint a hajdani Esterházy-pavilon, az Otthon Kávéház, a császári-királyi katonai kórház, az Anglia parkbeli katonai lovarda, a Sárkány-testvérek által Nepomuki Szent János tiszteletére emelt kápolna az Erzsébet-szigeten...

Előjegyeztethető, hiánypótló kiadvány: Komárom története képeslapokon
Fotó: www.knkniha.sk

Az egyelőre csak limitált 160 darabos példányszámban, a Bethlen Gábor Alap támogatásával megjelent kiadvány végén megtalálhatók a belvárosi utcák és terek eredeti névjegyzéke, továbbá Komárom 1907-ből származó térképe és 1899-es telektérképe, valamint a város régi tájékozódási térképe is.

A kötet kétnyelvűsítése Janković Nóra újságírónak köszönhető, a grafikai és nyomdai munkálatokat pedig a Willex Kft. végezte.

Előjegyeztethető, hiánypótló kiadvány: Komárom története képeslapokon
Fotó: www.knkniha.sk

Varga Tamás, a megalakulásának 5. évfordulóját idén ünneplő Nec Arte Nec Marte Polgári Társulás elnöke elmondta: „ A kiadvány pár példányát közintézményekbe, nyugdíjasklubokba és nem utolsó sorban iskolákba is eljuttatjuk, ekképp erősítve a fiatalok városukhoz való kötődését, lokálpatroitizmusát“. Mivel az egyelőre kereskedelmi forgalomban nem kapható album iránt nagy érdeklődés mutatkozik, ezért a Willex plus Kft. részéről tervben van annak több száz példányban történő utánnyomása. Március 10-ig a www.knkniha.sk oldalon rendelhető meg a kötet, amelyet a tervek szerint március 15-én már lapozgathatnak is az előjegyzett vásárlók. Akár Bálint napi vagy nőnapi ajándékként is bizonyára nagy örömöt szerez annak, aki kapja, s vélhetően majd az utódai is kíváncsian lapozgatják.

Kövesse facebook oldalunkat is!