2021. december 11., 12:26

Élő magyarórával egybekötött könyvbemutató

Megjelent a Jelentés a magyar nyelvről sorozat legújabb kötete. A 2005-ben indított, ötévente jelentkező kiadvány fontos elemét képezi a magyar nyelvstratégiai tevékenységeknek. A széria negyedik része a Petőfi Kulturális Ügynökség Kazinczy Műhelyének gondozásában jelent meg. A pénteki könyvbemutatón a Műhely új műsorával, az Élő magyarórával is megismerkedhettek a meghívott vendégek.

Jelentés a magyar nyelvről
Fotó: Petőfi Kulturális Ügynökség

December 10-én, pénteken a Petőfi Irodalmi Múzeumban mutatták be a Jelentés a magyar nyelvről 2016-2020 című könyvet, amelynek célja, hogy ötévente elemezze és összegezze a magyar nyelv változásait. A jórészt tanulmányokat, esszéket, szójegyzékeket és különböző dokumentumokat tartalmazó tanulmánykötet áttekinti nyelvünk mai állapotát annak hangzásvilágától egészen a digitalizáció hatásáig. A majd’ háromszáz oldalas Jelentés számos témán keresztül igyekszik pillanatfelvételt készíteni a magyar nyelvvel kapcsolatos történésekről. Terítékre kerül a rovásírás, a kiejtés helyzete napjainkban, a nyelvhasználat a Facebookon, a koronavírus-járvány során létrejött szállóigék, valamint a politikai gyűlöletbeszéd, de megtalálhatók benne a 2016 és 2020 közötti időszak legfontosabb új szavai és kifejezései. A kiadvány különlegessége, hogy kitekint Magyarország határain túlra, így az olvasó Kárpát-medencei körképet is kap nyelvünk helyzetéről.

Jelentés a magyar nyelvről
Fotó:  Petőfi Kulturális Ügynökség

„A magyar nyelv fejlett nyelv, de nyelvhasználati gondjaink mindennaposak. Ezért van szükség a nyelvvel való tudatos foglalkozásra, folyamatos nyelvújításra, nyelvművelésre. Ennek alapja az állapotfelmérés. Ezt végzi el 2000 óta ötévente a Magyar Nyelvstratégiai Kutatócsoport. A kötet összefoglalja az elmúlt öt év legfontosabb nyelvi-kulturális eseményeit, a kutatócsoport pedig javaslatot tesz a magyar nyelvvel kapcsolatos legfontosabb gyakorlati teendőkre.” – mondta el dr. Balázs Géza professzor, a Jelentés szerkesztője.

Jelentés a magyar nyelvről
Fotó:  Petőfi Kulturális Ügynökség

A szerzők budapesti, egri, nyíregyházi, ungvári, adai, újvidéki, kassai és kézdivásárhelyi nyelvészek. A könyv az Anyanyelvi Konferencia (ma: Magyar Nyelv és Kultúra Nemzetközi Társasága), a Magyar Nyelvstratégiai Kutatócsoport, a Magyar Nyelvi Szolgáltató Iroda (Manyszi) és a Petőfi Kulturális Ügynökség Kazinczy Műhelyének összefogásával valósult meg.

A könyvbemutatón debütált a Kazinczy Műhely új műsora, az Élő magyaróra. A tervek szerint havi rendszerességgel jelentkező online videósorozat az irodalom és anyanyelv aktuális kérdéseit, problémáit dolgozza fel. A műsor ismeretterjesztő jellegénél fogva nemcsak a magyartanároknak, de a nyelv iránt érdeklődők számára is érdekes tartalom az online térben. Az első epizód a Kell-e szanaszéjjel elemezni a verseket? vendégei Varró Dániel költő, műfordító, Tóth M. Zsombor középiskolai tanár, egyetemi adjunktus és Hoványi Márton irodalomtudós, egyetemi adjunktus voltak.

Jelentés a magyar nyelvről
Fotó:  Petőfi Kulturális Ügynökség

„Az Élő magyaróra online műsorfolyamban olyan témákat dolgozunk föl, amelyekről mindenkinek vannak emlékei az általános és középiskolából. A verselemzés és a „Mire gondolt a költő?” kérdésén túl a magyar irodalomban fellelhető pesszimizmussal és optimizmussal, a mindennapi érvelési hibák működésével és a nyelvtantanítás értelmével, újdonságaival is foglalkozunk majd a következő adásokban. Munkatársaink gyakorló pedagógusok, egyetemi oktatók, akik jól ismerik a diákok körében népszerű témákat, tudnak a tanárok nehézségeiről. A témákat éppen ezért közvetlenül az iskolai gyakorlatból merítjük.” – foglalta össze Pölcz Ádám, a Kazinczy Műhely programigazgatója.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.