Élményolvasás Varró Danival

2020. november 1., 19:50
Virsinszky Tamás

Az ismert kortárs költő, Varró Dániel tartott élményolvasással egybekötött rendhagyó irodalomórát a rimaszombati Tompa Mihály Alapiskola diákjainak.

Fotó: Virsinszky Tamás

A Matej Hrebenda Könyvtár szervezésében a Kisebbségi Kulturális Alap támogatásával megtartott rendezvény helyszíne eredetileg a regionális könyvtár lett volna, ám a járványügyi korlátozások miatt az órát csak az iskola épületében lehetett megtartani. Mivel az osztályban a diákokon, az előadón és az ügyeletes tanáron kívül nem tartózkodhatott más, így két előadás között csíptük el néhány szóra a József Attila-díjas költőt és műfordítót.

Varró elmondta, hogy a mostani rendhagyó irodalomórát a harmadik és a negyedik osztályos tanulók számára készítette, őket kívánta játékos formában megszólítani. Elmondta, hogy a 6–10 éves korosztályhoz így lehet leginkább közelebb hozni az irodalmat. Maga az élményolvasás kifejezés is ezt takarja.

"Azt szoktam szem előtt tartani, hogy minél élvezetesebb legyen, és minél több élményt nyújtson nekik. Szeretném megmutatni, hogy a versek és az irodalom, azon belül is a költészet nem feltétlenül kell, hogy nagyon magasztos, félve tisztelt, roppant komoly dolog legyen, hanem van olyan része, amely kifejezetten a gyerekeknek szól, olyan dolgokról, amiket ők is ismernek, ami őket is érdekli" – árulta el Varró, hozzátéve, hogy az irodalomóráinak fontos eleme az interaktivitás. Ezúttal is különböző rímkitalálós, felelgetős feladatokba próbálta bevonni a gyerekeket, akik partnerek voltak ebben, sokat kérdeztek és még egy meglepetésverssel is készültek.

Varró elmondta, hogy többször adott már elő a Felvidéken, s nagyon értő és érdeklődő közönségnek tartja az ittenit.

A magyar szónak, irodalomnak, költészetnek nagy kultúrája, hagyománya van itt. Többször megfigyeltem már a felnőttek körében is, mintha jobban értenék az irodalmi utalásokat és jobban vennék a lapot, mint odahaza

– tette hozzá a Pilisszentivánon élő költő, aki másodszor járt Rimaszombatban.

A koronavírus-járvány következtében számos magyarországi és határon túli fellépése elmaradt, vagy eltolódott, de örömét fejezte ki, hogy a körülmények ellenére eleget tudott tenni a gömöri meghívásnak. Mivel az író-olvasó találkozókból egyre kevesebb valósulhat meg, így ezek egy része is áttevődött az online térbe.

Kicsit több időm maradt írni, alkotni, de a három kisfiam mellett, akik persze inspirálnak, nem mindig sikerül az alkotói magányt megtalálni

– jegyezte meg vidáman Varró Dániel, aki azt is elárulta, hogy dolgozik a Túl a Maszathegyen című verses meseregény folytatásán, amely várhatóan jövőre fog megjelenni.

Az írás megjelent a Magyar7 hetilap 2020/44-es számában.