2018. április 5., 20:48

Élményeken keresztül a könyvek szeretetéhez

Janikovszky Éva életművével ismerkedhetnek a köbölkúti gyermekek április első felében a helyi könyvtárban.  A magyar gyermekirodalom kiemelkedő alakját bemutató kiállítás izgalmas és élményszerű, akár alternatív irodalomóra tartására is alkalmas.

janikovszky-0-copy-.jpg
Galéria
+6 kép a galériában

„Nagy ünnep ez a mai, hiszen Szlovéniából érkezett a Janikovszky Éva Emlékkiállítás  a Felvidékre, elsőként a köbölkúti könyvtárba. A környékbeli érdeklődők számára április 4-től 13-ig lesz látható. A Móra Kiadó, az írónő életművének gondozója, a Pozsonyi Magyar Intézet és a Szlovákiai Magyar Könyvtárosok Egyesületének közös szervezésében létrejött kiállítás izgalmas módon enged bepillantást Janikovszky Éva életébe és munkásságába”  – mondta bevezetőjében Kecskés Ildikó, a SZMKE elnöke, a felvidéki vándorkiállítás  ötletgazdája és segítője.

Kecskés Ildikó, a SZMKE elnöke, Bolya Dudás Anita köbölkúti könyvtáros  és Szőcs Ferenc, Köbölkút polgármestere a kiállítás megnyitóján
Kecskés Ildikó, a SZMKE elnöke, Bolya Dudás Anita köbölkúti könyvtáros  és Szőcs Ferenc, Köbölkút polgármestere a kiállítás megnyitóján

Bolya Dudás Anita köbölkúti könyvtáros mutatja, milyen érdekes módon van előkészítve a kiállítás. Ez alapján a tanárok akár alternatív irodalomórát is tarthatnak diákjaiknak, annál is inkább, mert az iskolás csoportok számára foglalkoztató füzetek is készültek.

„Megtekinthetők a tablókon Janikovszky Éva kevésbé ismert fotói, írógépe, a nevét viselő alapítvány által adható irodalmi díj, az idegen nyelvű könyvek, az Égigérő fű díszlet makettje, gyermekkori naplója, bábelőadás kellékei, valamint az írónő szövegeitől elválaszthatatlan Réber László rajzok. A látogatók húszperces filmet láthatnak, amely életével kapcsolatos fotókat, riportrészleteket, illetve az MTV által ritkán sugárzott animációs filmrészleteket tartalmaz. Remélem, sikerült felkeltenem a kedves olvasók érdeklődését és szeretettel várunk mindenkit könyvtárunkba,  aki kevéssé ismert oldaláról  is szeretné megismerni irodalmunknak e különleges alakját” – invitált Anita minden környékbelit a kiállításra.

A kiállítás tovább „vándorol” a Felvidéken

„Két éve vettem fel a kapcsolatot a Móra Könyvkiadóval és gyümölcsöző kapcsolat alakult ki közöttünk” – mondja el Kecskés Ildikó. „Tudtuk, lenne igény tárlatokra, életmű bemutatókra, de a kiállítás utaztatását a Szlovákiai Magyar Könyvtárosok Egyesülete nem tudja vállalni. Ezért a Móra Kiadó munkatársa, Kovács Zsanett a Janikovszky Éva Emlékkiállítás kapcsán megszólította a Pozsonyi Magyar Intézetet és ők vállalták az utaztatás költségeit. Elsőként ide, Köbölkútra érkezett, innét megy Rimaszombatba, Érsekújvárba, Dunaszerdahelyre, a második félévben Kassára kerül, decemberben pedig majd Pozsonyban lesz látható.” 

A helyi Stampay János Alapiskola diákjai
A helyi Stampay János Alapiskola diákjai

„Fontosnak tartom a kiállítást – folytatja Ildikó –, mert a gyereknek nem lexikális tudásra van szüksége, hanem élményekre és motivációra.  Itt láthatják írógépét, amire bizony rácsodálkoznak a mai gyerekek, a kézírását összehasonlíthatják a sajátjukkal,  beleolvashatnak gyerekkori naplójába. szembesülnek azzal, hogy egy magyarul író ember előtt is ki tud nyílni a világ, hiszen Janikovszky könyveit 35 nyelvre lefordították."

janikovszky-0-copy-.jpg
Galéria
+6 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.