2011. július 20., 11:32

Elkészült a Márai Sándor-emlékkörút

KASSA/BUDAPEST. Elkészült a Márai Sándor-emlékkörút, amelyen az érdeklődők az íróhoz és családjához köthető helyszíneket járhatják végig Kassán és Budapesten. A körutat a „Kassa – Európa kulturális fővárosa 2013” nonprofit szervezet és a budapesti Petőfi Irodalmi Múzeum közösen szervezte meg és készítette elő.

A projekt megvalósításához szükséges 126 558 eurót az uniós Európai Régiófejlesztési Alap (ERDF) biztosította. A „Márai Sándor témájú kultúrturizmussal kapcsolatos közös termékek létrehozása és propagálása” című projekt bemutatójára 2011.július 22-én, pénteken Kassán kerül sor. A Magyarország - Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013 keretein belül szervezett rendezvény kiemelt alkalmai a bevezetőként elhangzó „Márai Sándor nyomdokaiban” című előadás és az első kassai Márai Sándor-emlékkörút.

Az előadás 10 órakor kezdődik, s ezt követi az első vezetett séta Kassán. Ennek során a Máraihoz köthető helyszíneket, egyebek mellett kassai szülőházát, a Thália Színház Márai stúdióját, az egykori Megay cukrászdát – ahol az író megismerkedett későbbi feleségével –, a 2004-ben leleplezett Márai-szobrot, a Márai-emlékházat, továbbá a Grosschmid család kedvenc kirándulóhelyét, a Bankót nézik meg.

Az egy évig tartó projekthez kapcsolódóan egy négynyelvű, Kassa-Budapest térkép készül Márai Sándor kedvenc helyszíneiről, valamint egy honlap (www.maraisandor.eu, www.sandormarai.eu) is tájékoztat a projekt lefolyásáról. A térképek elkalauzolnak budapesti helyszínekre is, így például a Márai által kedvelt Centrál Kávéházba, a Margitszigetre vagy a Rudas gyógyfürdőbe.

Felújításra kerül és bővül Márai Sándor Mészáros utcai emlékszobája, melyet a nyilvánosság októbertől tekinthet majd meg, és az író életét bemutató dokumentumfilm is készül.

Márai Sándorról Szlovákiában eddig még senki nem készített dokumentumfilmet, első ízben Martin Štelbaský rendező vállalkozott erre a feladatra. Az alkotó a filmről nem árult el sokat, annyi tudható, hogy a dokumentumfilm elsősorban válaszkeresés arra, milyen is volt valójában a „kassai polgár”. Ebben a keresésben szakértő segítői Balassa Zoltán történész és Mészáros Tibor, a budapesti Petőfi Sándor Múzeum munkatársa.

Megosztás
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.