2022. április 17., 12:03

Egy sokáig vitatott könyv

Újabb résszel jelentkezik a ma7 médiacsalád újságíróinak kulturális ajánlója. Filmek, könyvek, zenék. Minden, amit látni, olvasni vagy hallgatni érdemes!

borisz davidovics

A Borisz Davidovics síremléke 1976-ban jelent meg az újvidéki Fórum Kiadónál magyarul. Danilo Kiš megrázó regénye-novellafüzére nálunk is tiltólistán volt, valakinek köszönhetően mégis olvashattam, az illetőnek sikerült becsempésznie Jugoszláviából. „És a forradalom nem eszi meg többé gyermekeit, csak szüli őket sorra, ahogy a költő mondaná, terpeszben a sír fölött, ezért kellenek újabb és újabb sírok, és sír a lélek is, ha elfogytak, mert akkor nincs miért harcolni tovább, megbicsaklanak a lábak, fáradtan csüngenek a fegyvertartó kezek, és nem cseng az ének, csak a varjak károgása hallatszik a forradalmak dicső temetőjében.” A részletből is kitűnik, nem csoda, hogy nagy vihart kavart. A Borisz Davidovics síremléke máig vitatott mű, kritikusok hada elemzi, értelmezi. Kihagyhatatlan olvasmány.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.