2021. szeptember 7., 08:04

Egy magyar történész ír könyvet Štefánikról

Egy fiatal magyar történész, Demmel József könyvet ír Milan Rastislav Štefánik tábornokról. Demmel Budapesten, egy vele készült interjúban azt közölte a TASR-rel, hogy Magyarországon eddig nem foglalkoztak Szlovákia újkori történetének egyik legjelentősebb alakjával.

Štefánik
Fotó: TASR
Štefánik szobra szülőházán, Kosarason (Košariská).

„Most a Štefánikról szóló monográfián dolgozom. Egy nagyon érdekes személyiségről van szó. Úgy tervezem, hogy magyarul és szlovákul is megírom, és jövőre kiadom. Magyarországon ugyanis nem ismerjük az életét. A magyar történészek nem nagyon foglalkoztak az életével, egyetlen ilyen önálló kutatás sem született” – állapította meg. Hozzátette: érdekes, hogy Szlovákiában csak most jelent meg néhány Štefánikról szóló munka, miközben gyakorlatilag 30 évig sehol sem lehetett róla olvasni.

Demmel szerint érdekes lenne, ha az életrajzát ki lehetne egészíteni azzal, amit Magyarországon lehet tudni róla. Ez a monográfia egy új szemszögből mutatná be az életét, például a Szarvason töltött fiatalkor és a családja körében eltelt időszak szemszögéből.

„Érdekes dolgok ezek. Tudjuk például, hogy gimnazistaként ellentétbe került a magyar diákokkal, akik azzal fenyegették meg őt, hogy kidobják az erkélyről, ha nem kiáltja azt, hogy »Éljen Kossuth Lajos!«. De Štefánik élete más szemszögből is érdekes. A Szarvason töltött időszak fontos eleme volt például egy szerelmi csalódás, amely 18 évesen – a magyar politika mellett – hozzájárulhatott ahhoz, hogy elhagyja az országot” – magyarázta a történész, aki Budapesten született, és nincs szlovákiai kötődése.

Demmel történészként dolgozik Békéscsabán, a Magyarországi Szlovákok Kutatóintézetében, illetve kutatóként Pozsonyban, a Szlovák Tudományos Akadémia (SAV) Történettudományi Intézetében.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.