2011. április 18., 09:47

Digitalizációtól a Márai-programig - könyvünnep volt Budapesten

BUDAPEST. Több, mint hatvan ezren váltottak jegyet a XVIII. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválra. Soha annyi fiatal és gyerek nem volt kíváncsi a rendezvényre, mint idén.

Zentai Péter László, a fesztivált szervező Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének igazgatója szerint a nagy érdeklődés egyik oka, hogy a meghívott külföldi írókat magyarra fordított műveik várták.

Ez jól érzékelteti a magyar könyvkiadás nyitottságát, az európai újdonságok iránti érdeklődését -emelte ki Zentai Péter László. Mind a 26 ország elfogadta a meghívást. Nagy sikert arattak a fesztivál díszvendég írójához a világhírű, svéd Per Olov Enquisthez kapcsolódó programok, de könyvszakmai szempontból kiemelkedő jelentőségű volt az idén először az európai kiadók számára meghirdetett ösztöndíjprogram is.

A fesztivál három és fél napja alatt zajló több mint 300 program közül az igazgató kiemelte a diákok számára meghirdetett jelmezes versenyt, mint fogalmazott, a frankfurti könyvvásáron ellesett ötlet Budapesten továbbfejlődött, az iskolások nemcsak beöltöztek kedvenc irodalmi hősüknek, hanem elő is adták az adott művet. A könyvszakmai programokról Zentai Péter László elmondta, rengeteg téma került terítékre, a digitalizációtól a Márai-programon át egészen a szerzői jogi, műfordítói konferenciákig.

A fesztiválon mutatták be Borgos Anna és Szilágyi Judit Nőírók és írónők című könyvét, amely a Nyugatban legtöbbet publikált tíz női író életét és munkásságát dolgozza fel. Az ismert és elismert művészek közül Kaffka Margit, Lesznai Anna, Török Sophie említhető. Kevésbé neves szerzők is helyet kaptak a tanulmányban, mint Bohuniczky Szefi, Kádár Erzsébet, Kosáryné Réz Lola, Lányi Sarolta. A mára talán egészen elfeledettek közé pedig Gyulai Márta, Kovács Mária, Reichard Piroska tartozik. Az ő pályájuk és írásaik megismerése a folyóirat egészéről való gondolkodást is más nézőpontba helyezheti.

Miközben a (férfi) Nyugatról való ismeretek széleskörűek, a nők szerepe a magyar irodalom legfontosabb lapjánál nagyrészt még ismeretlenek - fogalmazott Szilágyi Judit a bemutatón. A címválasztás során Osváth Ernő egy írása inspirálta a szerzőket: "Milyen kellemetlen szó ez: nőíró és milyen ismeretlenül is bájos valaki egy írónő" – fogalmazott Osváth.  A kötet a Noran Könyvkiadó gondozásában jelent meg.

Megosztás
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.