2018. június 17., 13:45

Bukovszky Orsolya lett a fődíjas a Kaszás Attila Versmondó Fesztiválon

A Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége a helyi Jókai Mór Alapiskolával, Komárom városával és a városi művelődési központtal közösen június 16-án immár 11. alkalommal tartotta meg a Kaszás Attila Versmondó Fesztivált Komáromban. A versmondók nemzetközi seregszemléjének szombat esti ünnepélyes eredményhirdetésén a szentpéteri Bukovszky Orsolya, a Selye János Gimnázium diákja vehette át a Kaszás Attila-díjat, és több különdíj is gazdára talált.

 

Bukovsky Orsolya
Galéria
+13 kép a galériában
Fotó: Drozd Milan
Emlékdíjat neveztek el Jókai Tiborról, az SZMPSZ volt elnökéről

A hazai alap- és középiskolás szavalókon kívül az anyaországi és a további elszakított országrészekben élő ifjú tehetségek körében is egyre vonzóbb megmérettetés a fiatalon elhunyt Jászai Mari-díjas színművésznek, az alapiskolai és gimnáziumi tanulmányokat Komáromban folytatott Kaszás Attilának (1960. III.16., Vágsellye – 2007. III. 23., Budapest) állított emléket, s célul tűzte ki a kárpát-medencei kiemelkedően tehetséges, fiatal versmondók felfedezését, illetve a versek diákokkal történő megszerettetését. A rendezvény szombaton reggel hagyományosan a Komáromi Jókai Színház előcsarnokában kezdődött.

A nemrég elhunyt Jókai Tibor, az SZMPSZ volt országos elnöke, akiről idén emlékdíjat neveztek el, a tavalyi jubileumi megmérettetés kapcsán portálunknak fontosnak tartotta leszögezni:

Tíz évvel ezelőtt e versmondó fesztivált nem a hazai magyar viszonylatban már működő szavalóversenyek ellenében, illetve azok rovására hoztuk létre, hanem ezzel is színesíteni akartuk az ifjú tehetségek bemutatkozási lehetőségeinek palettáját. A különféle versenyek jól elférhetnek egymás mellett, hiszen mindegyiknek más-más a célja. Időközben e megmérettetés előbb országos jellegűvé, majd a kárpát-medencei magyar testvérszervezeteink együttműködésének is köszönhetően nemzetközi összmagyar versennyé nőtte ki magát.
A magyar romantika korából kellett kötelező verset választani

A kiváló színművész emlékét őrző alap- és középiskolás szavalókat felvonultató egésznapos seregszemle minden évben a Jókai Napok kísérő rendezvénye. Az idei viadalba is az iskolai fordulók legjobbjai három kategóriában két-két költeménnyel, vagyis a magyar romantika korából egy kötelezően választott alkotással s egy tetszés szerinti verssel nevezhettek be.

A megnyitó ünnepség hagyományosan a Komáromi Jókai Színház előcsarnokában zajlott, s ez alkalommal sem maradhatott ki a jeles névadó, Kaszás Attila színház előtt álló szobrának megkoszorúzása. Majd kategóriánként más-más helyszínen folytak az elődöntők, a legtehetségesebbek részvételével pedig délután a Tiszti Pavilon dísztermében került sor a döntőre.

Fotó:  Drozd Milan

A bírák sorában ahogy minden évben, úgy idén is neves hazai és magyarországi szakemberek, színművészek kaptak helyet, akik valamennyi versmondót arany-, ezüst- vagy bronz minősítő sávba soroltak.

Lássuk, ez alkalommal kik is foglaltak helyet a szakmai zsűriben: Dolmány Mária drámapedagógus - a Magyar Drámapedagógiai Társaság alelnöke Budapestről, Füssi Anna drámapedagógus - a Magyar Drámapedagógiai Társaság elnökségi tagja Budapestről, Gubik Ágnes - a szombathelyi Weöres Sándor Színház színművésze, Jókai Ágnes - színművész, Körömi Gábor - drámapedagógus, a Magyar Drámapedagógiai Társaság elnökségi tagja Budapestről, Lajos András - dunamocsi színművész, a Miskolci Nemzeti Színház tagja, Mokos Attila - színművész, a Komáromi Jókai Színház tagja, Nagy-Kálózy Eszter - Kossuth- és Jászai Mari-díjas érdemes és kiváló művész a Nemzeti Színházból, Rudolf Péter -Kossuth- és Jászai Mari-díjas kiváló művész a Vígszínházból, Szabó Viktor - színművész, a Komáromi Jókai Színház tagja, Tóth Zsóka - Radnóti-díjas előadóművész Tatabányáról és Tóth Zsuzsanna - Radnóti-díjas előadóművész Budapestről.
20 versmondó aranysávos, 29 ezüstsávos, 16 bronzsávos minősítést kapott

Az ítészek egyénre szabott szakmai értékelése után szombaton este a Tiszti Pavilonban került sor a djkosztással egybekötött eredményhirdetésre, majd a XI. Kaszás Attila Versmondó Fesztivál résztvevői az 55. Jókai Napok résztvevőivel együtt megkoszorúzták Jókai Mór Kultúrpalota előtt álló szobrát.

Idén 20 versmondó aranysávos, 29 ezüstsávos, 16 pedig bronzsávos minősítést kapott. A Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége és a Kaszás Attila szellemi hagyatékának ápolására szolgáló közhasznú alapítvány által létrehozott, legjobb versmondónak járó Kaszás Attila-díjat a szentpéteri Bukovszky Orsolya vehette át.

Első alkalommal részesült a Jókai Tibor-emlékdíjban a fődíjas felkészítő tanára, most Spátay Adrianna. Továbbá Komárom város díjában 1, a Jókai Mór Alapiskola díjában 2, az SZMPSZ díjában 3, Kaszás Attila özvegye, Kaszás Ildikó díjában 1, illetve Csicsó Péter helyi magánvállalkozó díjában 1, Kaszás Attila Gimnáziumi Osztálytársainak díjában pedig 3 további kiváló versmondó részesült. 

A díjazottak:
Fődíj, Kaszás Attila-díj a legjobb versmondásért: Bukovszky Orsolya
Komárom városa díja: Szabó Sophia Léna
a komáromi  Jókai Mór Alapiskola díja: Fónad Lili, Hlinka Igor
A  Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetségének különdíja:
1. Ördögh Zsófia
2. Tücsök Tímea Anna
3. Gjergji Izabella
Kaszás Ildikó díja: Gál Ádám Vajk
Csicsó Péter magánvállalkozó díja: Bangha Roland
Kaszás Attila gimnáziumi osztálytársainak díjai:
1. Gál Réka Ágota
2. Ziff Stella
3. Méri Mátyás
Jókai Tibor-emlékdíj, a fődíjas felkészítőjének: Spátay Adrianna
Bukovsky Orsolya
Galéria
+13 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.