2023. november 30., 18:22

Bor és irodalom Budapesten

Bor és irodalom kéz a kézben jár, már az ókori görög művészetből is számos példát mondhatunk erre, de a magyar irodalom sem fukarkodik a témában. Az évszázadokon keresztül végigvihetjük a fonalat Balassitól, Csokonain, Petőfin, Krúdyn keresztül egészen a kortársakig.

jokai-anna-szalon
Galéria
+2 kép a galériában
Jókai Anna Szalon
Fotó: Jókai Anna Szalon Facebook oldala

Már az a kérdés sem egyszerű, hogy mi volt előbb, a bor, vagy az irodalom? Primér ihletforrás, a penna bátorítója, legyen szó bánatról, örömről. Csokonai szerelmes verset írt hozzá, s gyakran jelenik meg a nő szinonimájaként is. Hamvas már bölcseleti szintre emelte a témát (lásd: a bor folyékony szerelem). A jelenkor Felvidékének egyik legkiválóbb históriás énekese (s persze ezenkívül jóval több is), Szarka Gyula Bor és lányka címmel adott ki hangzóanyagot pár éve, de a popkultúrában is masszívan jelen van a téma.

A Deep Purple zenekar 1975-ös Come Taste The Band (Gyere, ízleld meg a zenekart) borítóján egy hatalmas vörösboros pohár díszeleg, benne a zenekartagok arcmásaival, s a belső borítót is szőlőfürtök díszítik. Magyar vonalon többek között megemlíthetjük Ákost, aki borpatikát üzemeltet és szintén nagy szerelmese a jó nedűnek.

Persze most csak hirtelen eszembe jutott kiragadott példákat soroltam fel, az interpretátorok és a kapcsolatok száma szinte a végtelenhez konvergál. Az ínyenceknek az sem mindegy, hogy milyen előadóhoz, könyvhöz, jelenléthez miféle bor(oka)t párosítanak. Itt aztán a jó ízlés és a sznobéria határmezsgyéje épp oly láthatatlan mint a zsenit és az őrültet elválasztó cezúra. Ennek ellenére mégis kellemes érzés tud lenni, ha egy hangulatos estén összefonódik a bor és a művészet.

szabo-zoltan-attila-a-petofi-irodalmi-muzeum-nyugat-plusz-eloadasan
Szabó Zoltán Attila a Petőfi Irodalmi Múzeum Nyugat Plusz-előadásán
Fotó:  Szabó Zoltán Attila

Nem lesz ez másképpen Budapesten sem, ahol Szabó Zoltán Attila író, a Nyugatplusz irodalmi folyóirat főszerkesztője kis esti rozéra invitálja a bor és az irodalom szerelmeseit. A Tabán a világ közepe című nagy sikerű könyv szerzője pár hónapja Dunaszerdahelyen is bizonyította, hogy nemcsak az irodalomhoz, de a nedűk világához is remekül ért. Igaz, akkor nem borkóstolóra invitált bennünket, hanem cigánymeggyből készült zamatos pálinkát hozott, nagy sikert aratva ezzel (is) a közönség körében.

kis-esti-roze
Kis esti rozé
Fotó:  SZMÍT

A Szlovákiai Magyar Írók Társaságának ajánlásával tehát Budapesten, december 7-én, csütörtökön, 18 óra 30-kor a Jókai Anna Szalonban találkozhatnak az irodalom- és borkedvelők.

Az est vendégei Podonyi Hedvig író, újságíró, szerkesztő, a legendás költő, Fodor Ákos özvegye, továbbá a felvidéki Száraz Pál, író, bortermelő, építész, aki természetesen nem egymaga, hanem Balaton-felvidéki borai „társaságában” érkezik.

A romantikus helyszín és a program épp megfelelő arra, hogy a szellemi és kulináris igényeket kielégítse. Mivel az esemény neve Kis esti rozé tabáni hangulatban, ami arra utal, hogy borkóstolóval egybekötött rendezvényről van szó, ezért egy szimbolikus összegű belépti díjat is ki kell fizetnie az érdeklődőnek, amit a https://tixa.hu/kis-esti-roze-december internetes linken meg is tehet.

jokai-anna-szalon
Galéria
+2 kép a galériában
Megosztás

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.