2011. május 1., 23:39

Befejeződött a Tompa Mihály Szavalóverseny

RIMASZOMBAT. Csütörtöktől szombatig tartott Rimaszombatban az amatőr előadók seregszemléje, a Tompa Mihály Vers- és Prózamondók, Verséneklők és Lírai színpadok Országos Döntője. A huszadik alkalommal megrendezett versenyen közel háromszáz versenyző lépett fel.

A rendezvény Tompa Mihály rimaszombati szobránál vette kezdetét. A nyitógálán Koncsol László író-költő és Jozef Šimko, a város polgármestere üdvözölte az egybegyűlteket - mintegy háromszáz versenyzőt és csaknem százötven kísérőt, felkészítő tanárt. A nyitó napon Mácsai Pál önálló estjét, az Örkény István műveiből összeállított, Azt meséld el, Pista című előadást láthatja a közönség.

Pénteken a városi művelődési házban került sor az országos döntőkre, és kísérőrendezvényekre. A versenyt követően ünnepélyes keretek között átnyújtották az idei Kulcsár Tibor díjat Szvorák Zsuzsa füleki pedagógusnak a Tompa Mihály Szavalóverseny szervezésében, a rendezvény színvonalának biztosítása érdekében végzett erőfeszítései és áldozatkészsége elismeréseként. Szvorák Zsuzsannának nagy szerepe van abban, hogy a seregszemle iránt változatlanul nagy az érdeklődés. A felvidéki magyar amatőr előadók megmérettetésébe becslések szerint évente mintegy 5-6 ezer diák kapcsolódik be.

A szombati eredményhirdetést követően Hizsnyai Zoltánnal, Koncsol Lászlóval, Kovács Magdával és Tőzsér Árpáddal találkozhattak az érdeklődők, majd  megkoszorúzták Tompa Mihály hanvai  síremlékét, valamint Mátyás király és Cinka Panna rimaszombati emlékművét. A három napos program végén kerültek kiosztásra a verseny nyerteseinek járó díjak a  Vers, Prózamondó, Énekelt versek, és Lírai színpadok kategóriákban.

Az aranysávosok legjobbjai versmondásban:
I. kategória –Haris Katarína ( AI Naszvad), II. kategória – Orbán Dávid ( Munka utcai MTNYAI Komárom), III. kategória – Kanyicska Bálint ( Csongrády Lajos AI, Szőgyén), IV. kategória – Dékány Nikolett ( Selye János Gimnázium Komárom), V. kategória – Till Tímea (Komárom), VI. kategória, Énekelt versek - Saróka Liliána ( Farnad). VII. kategória, Lírai színpadok – MÚLT-„ALAKÍTÁS“ ( Zselíz)

Az aranysávosok legjobbjai prózamondásban:
I. kategória – Galamb Krisztián ( MTNYAI Csákányháza), II. kategória – Cserepes Zoltán, Móra Ferenc Alapiskola Nemesolcsa), III. kategória – Aranyosi Zsolt ( Jókai Mór Alapiskola, Komárom), IV. kategória – Matusek Attila ( Ipari Szakkozépiskola, Komárom),V. kategória – Kontár Piroska ( KFE Nyitra). 

Csenger Ferenc a rendezvény műsorvezetője elmondta: az idei seregszemle annyiban tért el a korábbiaktól, hogy  a jubileumi évfordulóra való tekintettel a ünnepélyesebb, emelkedettebb hangulatú volt. Különösen érdekesnek találta az első osztályos Haris Katika előadását. A kislány Csenger Ferenc szerint született előadói tehetséggel rendelkezik. "Nem kérdéses, hogy a következő években is találkozunk vele"  - hangoztatta. Az idén a műsorvezető különösen élvezetesnek találta az énekelt versek kategória legtöbb  fellépőjének előadását.

Csenger Ferenc pozitívumként értekeli, hogy a zsűri valamennyi tagja felvidéki szakember, többen közülük egykor maguk is szerepeltek versenyzőként a Tompa Mihály Szavalóversenyen. " Így egészen más prizmán keresztül nézik a  versenyzők teljesítményét, mint a külföldi szakemberek" - nyilatkozta a hírek.sk portálnak Csenger Ferenc.

KAPCSOLÓDÓ VIDEÓ


Megosztás

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.