2019. április 2., 15:34

Bécsi magyar szavalóverseny tizedszer

Tizedik alkalommal tartott mesemondó- és szavalóversenyt március utolsó szombatján Bécsben az AMAPED (Ausztriai Magyar Pedagógusok Egyesülete). A jubileumi versenyre csaknem 200 szavaló érkezett Ausztriából, Magyarországról, Vajdaságból és a Felvidékről.

dsc_0177.jpg
Médialapozó
Fotó: Amaped

Maga az egyesület idén már 15 éves, s tavaly januártól a Mariahilfer Straße 1/C szám alatt rendelkezik állandó székhellyel, ahol óvodai foglalkozásokat és magyar anyanyelvi oktatást is tartanak az Ausztriában élő magyaroknak. Emellett tehetségpontként is működik és számos más fejlesztő foglalkozást (Dévény-torna, logopédia, nyelvtanfolyamok) valamint rendezvényt (családi délutánok, ünnepi összejövetelek, nyári táborok, stb.) kínál a gyerekeknek és a felnőtteknek egyaránt.

„A szavalóverseny eredetileg háziversenyként indult, de aztán fokozatosan kinőtte magát. Amikor elkezdett egy olyan színvonalat elérni, hogy a gyerekeket már más iskolákkal is össze lehetett méretni, akkor nyitottá tettük a versenyt. Két éve a hajdúszoboszlói pedagóguskonferencián beszéltünk erről a szép hagyományról, s a kollégák javaslatára végül egy Kárpát-medencei szavalóversenyt csináltunk belőle” – mesélte portálunknak Mentsik Szilvia, az AMAPED elnöke.

A bővítésnek köszönhetően mára már nemcsak az ausztriai magyarok, hanem szinte az összes határon túli magyar közösség képviselteti magát. Tavaly rekordszámú, majdnem 300 résztvevő vett részt a seregszemlén, ami nagy feladat elé állította a szervezőket, akiknek már három helyszínen - az AMAPED termeiben, a Collegium Hungaricumban, valamint a bécsi Magyar Nagykövetségen - kellett lebonyolítaniuk a rendezvényt.

Idén a hasonló bonyodalmak elkerülése végett korlátozták a jelentkezők számát. Minden iskola maximum 5 szavalót küldhetett a megmérettetésre, de így is csaknem kétszáz (185) jelentkező mutatkozhatott be két helyszínen, több kategóriában, óvodás kortól egészen a felnőttekig.

Mentsik Szilvia, az AMAPED elnöke a Collegium Hungaricumban, míg Sági Zsuzsa, az AMAPED elnökhelyettese az Ausztriai Magyar Pedagógiai és Kulturális Központban köszöntötte az egybegyűlteket, kiemelve, hogy ez már a tizedik, jubileumi verseny, amelynek főszereplői most is a bátor szavalók. „Ti vagytok a nyertesei a napnak, mert az alatt az idő alatt, amíg felkészültetek, átgondoltátok ezeket a verseket, meséket, prózákat, nemcsak az irodalommal és a magyar nyelvvel ismerkedtetek, hanem a szüleitekkel töltöttetek időt. Biztos vagyok benne, hogy ezek sok év múlva is felejthetetlen élményt jelentenek majd számotokra” – tette hozzá Sági Zsuzsa.

A versenyzőket lakhely, életkor és műfaj alapján nagyjából 10-20 fős csoportokba sorolták, majd teljesítményüket kéttagú szakmai zsűri pontozta. Válóczi Zsuzsanna, a pilisi Gubányi Károly Általános Iskola magyartanára szerint nagyon erős volt a mezőny, amelyben többen kimagasló teljesítményt nyújtottak, s ezért nem volt könnyű ezek közül választani. A kiértékelésnél ugyanakkor hangsúlyozta, hogy már mindenki nyert azáltal, hogy eljött és kiállt a többiek, valamint a zsűri elé. A szavalók között többen is voltak, akik nem anyanyelvként beszélik a magyart, hanem második, esetleg harmadik beszélt nyelvként. A zsűri igyekezett az ő teljesítményüket is elismerni, s különdíjjal a további tanulásra motiválni.

A résztvevők emléklapot, a díjazottak pedig oklevelet, könyvet és tárgyjutalmat kaptak, továbbá kisorsoltak egy Beretkére szóló élménynapot, amelyet a Kultúráért Gömörben és Gömörön túl Polgári Társulás ajánlott fel. Csordás Benjámin, a különdíjat nyert szerencsés diák egész osztályát viheti magával egy egynapos gömöri kirándulásra. Hárman az aranyosapáti Aranyossziget Gyermek és Ifjúsági Tábor nyári olvasótáborába kaptak meghívást, míg egy vajdasági diáklány a Debreceni Nyári Egyetem különdíját, a nyári egyetemen való részvételt nyerte meg. A helyezettek teljes névsorát közzétették az Amaped oldalán

dsc_0177.jpg
+11 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.