2023. november 28., 09:20

Balassi Kanadában

Balassi Bálint költészete mind mélyebben hatol be az amerikai irodalmi életbe. Eddig két egyesült államokbeli költő kapott magyar alapítású, nemzetközi irodalmi díjat, Balassi Bálint-emlékkardot a versfordításaiért, most pedig egy kanadai poéta jelentkezett Balassi-kötettel.

 

Balassi Bálint
Galéria
+1 kép a galériában
Fotó: Wikipedia

Quebecben Farkas Endre magyar születésű, Montrealban élő magyar költő mutatta be a Turret House kiadónál megjelent könyvét, amelynek címe: Szerelmes és vallásos versek (Poems of Love and Faith). A könyvbemutató moderátora, Kürtösi Katalin, a Szegedi Tudományegyetem professor emeritája betekintést nyújtott a közép-európai reneszánsz művészetbe, majd Farkas Endre olvasott fel magyar eredeti és angolra fordított költeményeket a kétnyelvű kötetből. Különös élmény az olvasó számára, hogy a fordításnak köszönhetően nemcsak a régi magyar klasszikus költészetbe, de Balassi verseinek és a fordítónak köszönhetően az angol reneszánsz nyelvezetbe is betekintést nyerhet.

Az írás megjelent a Magyar7 47. számában.
Balassi Bálint
Galéria
+1 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.