2022. május 11., 11:57

Az irodalmi Nobel-díjas Szvetlana Alekszijevics is részt vesz a prágai könyvvásáron

Az irodalmi Nobel-díjas ukrán-fehérorosz írónő, Szvetlana Alekszijevics és Ljudmila Ulickaja orosz írónő is részt vesz a 27. Prágai Nemzetközi Könyvvásáron, amelyet június 9. és 12. között rendeznek meg - jelentették be szerdán a szervezők.

Szvetlana Alekszijevics
Szvetlana Alekszijevics

A legnagyobb cseh könyvvásáron mindkét, jelenleg berlini száműzetésben élő szerző felszólal majd Az irodalom mint a szabadság hangja című szekcióban.

A könyvvásár díszvendége idén Olaszország lesz. A meghívott vendégek között szerepel még Lukas Barfuss svájci regényíró, az izraeli Etgar Keret, Shari Lapena kanadai thrilleríró, Naomi Wood brit írónő és a marokkói gyökerekkel rendelkező francia írónő, Leila Slimani is.

A fesztivál egyik standján az ukrán irodalmat is bemutatják a felnőtteknek és gyerekeknek. Mint Radovan Auer, a könyvvásár igazgatója elmondta: fontosnak tartják, hogy erős és látható legyen az ukrán irodalom jelenléte. "Szeretnénk egy kicsit kárpótolni őket a kiváló kijevi vásárért, amelyet idén nem lehetett megtartani" - fűzte hozzá.

Az ukrán gyerekek ingyenesen juthatnak hozzá az anyanyelvükön kiadott könyvekhez a vásáron.

A 73 éves Szvetlana Alekszijevics korábban már járt a cseh fővárosban, 2014-ben a Prágai Írófesztiválon. Az írónő dokumentarista műveiben a 20. századi szovjet és poszt-szovjet történelem olyan traumatikus eseményeit dolgozza fel, mint a második világháború, az afganisztáni háború, a Szovjetunió felbomlása vagy a csernobili atomkatasztrófa. A Csernobili ima és az Elhordott múltjaink című könyve cseh fordításban is megjelent.

Szvetlana Alekszijevics a prágai könyvvásáron megkapja a Jiří Theiner-díjat, amit idén olyan személyiségnek ítéltek oda, aki felemelte a szavát a szabadságért és a demokráciáért, s a cenzúra ellen.

A 79 éves Ulickaja azok közé az orosz értelmiségiek közé tartozik, akik elítélték Vlagyimir Putyin elnök Ukrajna elleni indított háborúját. Az írónőnek a Kukockij esetei és az Imágó című kötete is olvasható cseh fordításban.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.