2021. november 7., 10:41

Az ipolysági Hollywood - Megjelent Márton István új könyve

2021 októberében – Ipolyság városának támogatásával – megjelent az egykor állatorvosként tevékenykedő helytörténész, Márton István Az ipolysági Hollywood című újabb kötete.

Márton István könyve
Fotó: Kaszmán Zoltán
Szívesen idézem fel az emlékeket olyan emberekről, akik valamilyen módon hozzájárultak szeretett városom anyagi vagy szellemi fejlődéséhez és hírnevéhez. (…) Nem maradhatok adósa annak a lelkes, szerény létszámú csoportnak sem, amelyik az amatőr filmek alkotásaival nemcsak az országon belül, határain túlra is eljuttatta városunk hírnevét”

– olvasható a kétnyelvű kötet bevezetőjében, amiből az is kiderül, hogy a szerző szerint legyen szó akár Hollywoodban, akár Ipolyságon tevékenykedőkről, a filmeseket összeköti az alkotók rátermettsége és a jó értelemben vett megszállottság.

A kiadványt olvasva egyszerre ismerhetjük meg a filmgyártás történelmének egy-egy mozzanatát és az 1947-től datálható önálló szlovákiai filmkészítés legfontosabb történéseit; de a szerző kitér az Árvai Nyolcasnak (Oravská osmička) nevezett fesztiválra, továbbá beleláthatunk az amatőr filmkészítők korlátolt műszaki lehetőségeibe is. Mindezen túl (s talán ez a leglényegesebb) megismerhetjük az Ipolysági Filmklub tevékenységét az Agyonak nevezett Gustáv Adolf munkásságán keresztül, aki 1950-ben alorvosi állást foglalt el a városi kórház belgyógyászati osztályán. Agyo már ekkor komoly tapasztalattal rendelkezett a keskeny méretű filmekre való filmezésről és a fényképészetről, hiszen már tanársegédként is készített dokumentumfilmeket egy-egy orvosi tudományos közlönyhöz. Ő volt az, aki a helyi kórházi szakszervezeten belül megalapította az Amatőr Filmezők Körét.

A könyv – 12 euró ellenében – az ipolysági Honti Múzeumban, a Simonyi Lajos Galériában, az ipolysági Városi Könyvtárban és a Városi Hivatal pénztárában is megvásárolható.

Márton István néhány további műve:
Városka az üvegharang alatt (2008)
Emberek az üvegharang cserepei alatt (2011)
Öcsi doki nefelejcsei (2012)
Dűlőre vitt dűlők (2016)
A fülsiketítő csend országában – mongóliai útinapló (2017)
Ipolyság dióhéjban (2017)
Régi és új Felsőszemeréd (2018)
A nagy Kiss (2021)
Megosztás

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.